Екземата напада през лятото

Разпространява се постепенно и то – симетрично

Екземата наистина не е заразна болест, но е социално значима, тъй като видът на увредената кожа е толкова неприятен, че болните изпитват огромно притеснение и мъка. Определен дисконфорт при общуването с такива хора изпитват и тези около тях.

Може да се появат навсякъде, но най-често – на откритите части на лицето, ръцете и по-рядко по тялото. След това се разпространява постепенно, и то симетрично. Острите възпалителни симптоми на болестта са свързани с появата на яркочервен обрив с мехурчета. Те се пукат бързо и създават асоциация с кипяща вода, като образуват мокрещи рани. Всичко това се съ6провожда със сърбеж, парене и много болезнени усещания.

Причините за появата й са много – отслабване на имунитета, алергични реакции, инфекции, натрупване на шлаки в организма, стрес, наследствена предразположеност, някои заболявания на вътрешните органи. С една дума , факторите, при които има функционални промени на кожата, са толкова много, че екземата се смята за мултифакторно заболяване. Има няколко нейни форми – истинската екзема, която се характеризира с остро възпаление – преди да са се оформили, мехурите изчезват. Възникват т нар „кладенци”, от които се отделя течност, приличаща на капчици роса. И когато капе върху кожата, образува обширни мокрещи повърхности. Те постепенно изсъхват и образуват корички, под които се развива възпалителен процес. Появява се лющене на кожата.

Свързани статии

Без намесата на лекар организмът не може да се справи с инфекцията. Особено ако лечението не е много ефикасно, процесът след време преминава в хроничен стадий, с чести рецидиви, в продължение на години. Микробната екзема се развива около инфектирани рани , драскотини, язви. Тя също може да е мокреща. Себорейната екзема най-често възниква при пациенти, които страдат от себорея, появява се на места, богати на мастни жлези – на окосмената част на главата, зад ушите, между плешките. Започва с лющене на кожата във вид на петна.

При силен сърбеж помагат антихистаминни препарати. Има и много съвременни средства, които не действат сънотворно – кларитин, телфаст, ериус, ксизал или техни аналози. Ако екземата се развива болезнено, с мокрещи повърхности, лечението започва с компреси. Мазила, гелове, кремове и други средства за външна употреба в този период е забранено да се прилагат. Разтворът за компресите е много прост: това е хладка вода със слаб манганов разтвор или силен черен чай (без добавки и подсладители), или сребърна вода. След компресите може да използвате кремове, които съдържат хормони.

Back to top button