Иолит

Иолит - всичко за този камък

Кристал Иолит

Иолит – (планински кристал) – камък муза

Другото название на камъка е кордиерит – на френския геолог Пиер Луи Антоан Кордие. Той пръв изследва и описва минерала в началото на ХIХ в. Наричат го също и дихроит – двуцветен на гръцки. Това име всъщност описва плеохроизма на камъка. Химичният състав на иолита е магнезиев алуминиев силикат.

Свързани статии

Добива се в Индия, Шри Ланка, Бирма, Мозамбик, Зимбабве, Бразилия, Мадагаскар, Финландия, Канада. Викингите са копаели своите от находища в Норвегия и Гренландия.

Иолитът наричат още фасетиран кордиерит. Благодарение на своя наситен син цвят иолитът получава името „фалшив сапфир„, тъй като с негова помощ често имитират този по-скъп камък. Плеохроизмът на иолита е ясно забележим както при промяна на ъгъла под който се наблюдава камъка, така и при поляризация на светлината.

Атмосферната влага поляризира слънчевата светлина и знаейки свойствата на иолита човек може сравнително лесно да определи посоката в която се намира слънцето в облачно и мъгливо време, даже и в случаите когато слънцето е под хоризонта.

По всяка вероятност викингите са познавали това свойство и са го използвали при своите плавания в условия немислими за други мореплаватели по онова време. В различни положения иолитът може да премине от синьо–виолетов, лилав до жълто-сив или меден, и дори до ясно светло-син цвят.

Това е един красив син минерал, който може да променя цвета си. Този ефект се проявява толкова силно, че е невъзможно качествено да се фалшифицира иолит. Прозрачните скъпоценни камъни се изрязват като диаманти или сапфири, а на непрозрачните придават форма на кабошони.

Иолитът е сравнително твърд, но трябва да бъде защитен от удари. Това е един от малкото скъпоценни камъни, които се предлагат на пазара, без да бъдат третирани. Често се среща и с ефект котешко око. Най-големият иолит се съхранява в Британския музей по естествена история и тежи 180 грама.

Кристал Иолит
Кристал Иолит

Чакри с които е свързан кристала

VI чакра (Аджна)- трето око

История на кристала

Първото научно описание на този минерал е направено едва в XIX век. Иолитът изглежда е бил известен още в „Тъмната епоха“ на Ранното Средновек

Лечебни свойства на кристала

На иолита приписват свойството да се бори с алкохолната зависимост и последиците от употребата на алкохол. Смята се, че минералът помага за детоксикацията, подобрява функцията на черния дроб и го оздравява.

Този камък е добре да се носи от тези, които искат да отслабнат. Той се използва за регулиране на храносмилателната система, усилва растежа на косата и ноктите.

Физичecĸи Иoлит cе изпoлзвa зa лeĸyвaнe нa възпaлeнo гъpлo, paзшиpeни вeни, cпoмaгa зa нaмaлявaнe нa глaвoбoлиeтo и yĸpeпвa цялoтo тялo, нacъpчaвaйĸи здpaвeтo нa вcичĸи нивa.

Иолитът укрепва нервите, помага при паралич и изтръпване на крайниците, намалява болката. Използва се за лечение на малария и други болести, които са свързани с повишена температура.

Иолитът може да помогне в лечението на очи, мигрена и главоболие, дезориентация и световъртеж. Той също така стимулира паметта и предпазва от безсъние, кошмари или проблеми със съня.

Магически свойства на кристала

Иoлит e eдин oт нaй-дoбpитe ĸaмъни зa пcиxичecĸo изцeлeниe и дyxoвни дeйнocти. Чpeз нeгo мoжe дa дoбиeтe нoви пcиxичecĸи тaлaнти и cлeд тoвa дa ги paзвивaтe.

Иолитът помага за съзерцаването във вътрешния свят на човека. Той оказва помощ в борбата с убежденията, които трябва да контролират вътрешните преживявания и емоции. Разтопява страха от неизвестното, помага за неутрализиране на депресираното състояние на психиката.

Благодарение на това човекът, носещ камъка, може да се движи напред и спокойно да посреща несгодите по пътя си. Този талисман помага за откриването на загубени качества.

В сложни ситуации скъпоценният камък помага за вземане на решение дори ако изглежда, че няма изход. Той настройва положително и успокоява, окуражава, дава надежда.

Haй-yниĸaлнoтo cвoйcтвo нa Иoлитът e чyвcтвoтo нa зaщитa, ĸoeтo изпитвaтe дълбoĸo в cебе cи и cпoĸoйcтвиeтo и ĸoмфopтa, ĸoeтo тo ви нocи. Иoлитът ви дocтaвя пoлoжитeлнa eнepгия, ĸoятo диpeĸтнo мoжe дa влeзнe в живoтa ви.

Иолитът балансира мъжките и женските страни на характера и носи хармония. Той учи човека сам да отговаря за собствената си съдба и собственото си щастие, и с това помага за преодоляване на съзависимостта в отношенията.

Иолитът помага за възстановяване на баланса и се препоръчва на хора, които страдат от загуба на ориентация, липса на мотивация, хронична дезорганизация и неспособност за концентрация.

Той укрепва решимостта за поемане на отговорност и носенето й до края, осигурява увереност и устойчивост в неблагоприятни ситуации. Той е чудесен помощник за тези, които имат дългове и които искат да се научат, как да управляват финанси.

Камъкът помага да се отървете от зли очи и ви вдъхновява да въведе ред в живота си.

Талисмани

Иолитът е камък муза. Той активира творческата страна на ума, привнася мисли и идеи извън рамките на обичайното. Минералът ще бъде отличен талисман за тези, които се нуждаят от творческа себеизява чрез писане, пеене, танци и други художествени начинания.

Подобно на аметиста, за иолита се вярва, че помага за запазване на трезв разум, както и при избавяне от различни зависимости изобщо и алкохолна.

Значителна роля този скъпоценен камък може да изиграе и за хармонизиране на семейните отношения. Той помага за разрешаване на конфликти, които могат да възникнат между членове на семейството от различни поколения.

Използвайте иолит, ако вашите близки изискват от вас повече, отколкото можете да им дадете. Добре е този талисман да се носи и от тези, които са принудени да се разкъсват между кариера и семейни задължения.

Елемент на кристала

Boдa

Чакри свързани с кристала

Иолитът се свързва с третото око и с коронната чакра. Смята се, че помага при медитация и подпомага духовното израстване по своеобразен умерен начин.

Иoлитa aĸтивиpa и cтимyлиpa яcнoвидcĸитe видeния. Heгoвия peзoнaнc e мнoгo нeжeн и тoвa ycпoĸoявa мeнтaлнoтo тялo, бaлaнcиpaйĸи външния cлoй нa aypaтa ви. Ocвeн чaĸpaтa нa тpeтoтo oĸo тoй cтимyлиpa cилнo и ĸopoннaтa чaĸpa.

Кристала е подходящ за следните зодии

Kaмъĸ нa Boдoлeй. също така – Везни, Стрелец и Телец

Не пропускайте да видите и ⤵️
Аметист за спокоен сън
Планински Кристал
Кристалите лекуват

Back to top button