Аджна – Чакра на челото – Трето Око

Център на възприятието и на командите

Аджна – Чакра на челото – Трето Око

Тя е свързана със способността ни да се фокусираме и да гледаме отдалеч на нещата. Какво е значението на Аджна – Чакра на челото – Трето Око.

Тази чакра е център на възприятието и на командите. Тя насочва погледа ни и ежедневното ни внимание към заобикалящия ни свят. Нашето съзнание се намира тук. „Ние“ сме тук. Ние се отнасяме към себе си чрез тази чакра.

Свързани статии

Чакра на челото – Трето Око

Чакра на челото - Трето Око - Аджня
Чакра на челото – Трето Око – Аджня

Известна като чакра на междувеждието, или трето око. Отнася се към възможността ни да виждаме, както физически, така и интуитивно. Тя отваря нашите психични дарби и разбирането ни за архетипни нива. Когато е разцъфтяла, тази чакра ни дава възможността да видим не замъглено своята същност – същността на живота.

Чрез тази чакра ние виждаме себе си и външния свят, интерпретираме това, което виждаме и биваме наясно със себе си и със света. Тази чакра интерпретира изобщо света – както нашия вътрешен свят, така и света, който „попиваме“ с тялото си, главно чрез зрението.

Тя е разбивач на кодове, създаваща модели на възприятие и седалище на разбирането и проникновението. Балансира важното и маловажното, сортира смисъла от общата информация и впечатленията. Тя командва енергийния поток в тялото.

Когато чакрата на челото е в равновесие, виждаме ясно и разбераме това, което виждаме. Ние сме в състояние да интерпретираме визуалните символи и нивото на нашето възприятие е високо. Нашите мисли и вътрешната ни комуникация (със самите себе си) са здрави и жизнени. Имаме перспективен поглед върху събитията и идеите. Отворени сме за нови идеи, мечти и видения. Можем да бъдем изцяло наблюдаващи и отразяващи. Можем да се контролираме потока на енергия във всички чакри.

Когато чакрата на Третото око е извън равновесие, целият организъм страда. Чувствате се без перспектива и нищо няма смисъл. Ще бъдете объркани, ще имате затруднения да виждате нещата ясно и няма да разбирате кое е важно и кое не е. Вие няма да владее тялото си и/или вашите мисли. Ще страдате от главоболие, болки в ушите и ще имате проблеми със зрението. Няма да можете да разплитате проблеми и да разрешавате пъзели. Нещата просто няма да имат смисъл. Ще бъде дезориентирани и объркани.

Елемент светлина

Тя се влияе от интуицията, въображението, мъдростта, мисленето и вземането на решения. Това е центърът, отговорен за събуждането на третото око. Също така е катализаторът за развиване на прозрението. Контролира практически цялата долна част на мозъка, хипофизата, хипоталамуса, очите, ушите и цялата нервна система.

Духовното събуждане създава определени физически промени в моделите на мозъчните клетки. С това човек придобива необичаен контрол върху дишането, пулса и метаболизма по време на медитация. Цветът на челната чакра е индигово – трябва да ядем лилави плодове, шоколад и чай от лавандула.

Кристали

Тъмно сините и лилавите кристали с цвят „индиго“ се използват за лечение на дисбаланс на чакрата на челото. Това е цветът на празното небе, на самотата и размишлението. Този цвят е „тих“, цвят на мистерия, на мъдрост и преценка.

Медитацията е много важна част при балансирането на тази чакра. Всъщност редовната медитация е от съществено значение за поддържане на нейното здраве. По време на медитация, целяща осигуряване на свободен поток от енергия в чакрата на Третото око трябва да се използват индигови кристали.

Спокоен размисъл или съзерцание, с малко парче индигов кристал, поставен на челото, ще ви помогне да фокусирате мъдростта на индиговия лъч върху чакрата на челото и така да я освободите от всички блокажи.

Детайли за чакрата

Значениекоманден център

Къде се намирамежду веждите

Цвятиндиго

Елементсветлинa

Силаясно виждане

Сетивошесто чувство, интуиция

ПланетаЮпитер

Животносова

ЗвукОм

Фокусясно възприемане на действителността, интуиция

Правода възприемам

Отговаря заочите, малкия мозък, нервната система, хипофизата, хипоталамуса

Повече за чакрите: wikipedia.org

Вижте и:⤵️
Мулдахара – Базова – Основна – Коренна Чакра
Сакрална Чакра – Свадхиштхана
Слънчевият сплит – Манипура
Сърдечната чакра – Анахата
Гърлена Чакра – Вишуддха
Коронна чакра – Сахасрара

Back to top button