Как да се предпазите от вагинални инфекции

Предотвратете появата на вагинални инфекции

Преборете вагиналните инфекции

Вагиналните инфекции засягат напоследък все повече жени, макар, че много от тях изпитват неудобство да говорят по темата. Промените в pH нивото на половите органи създават перфектната среда за развитието на бактериите, гъбичките и вирусите. Голяма част от тях се предават по полов път, но могат да се дължат и на лоша хигиена. Използването на обществени тоалетни, стресът и видът на бельото, което носите, понякога са сред основните причини за инфекциите.

Как да се предпазите от вагинални инфекции
Как да се предпазите от вагинални инфекции

За да предотвратите неприятния проблем, трябва да спазвате няколко прости правила!

Най-важна е добрата лична хигиена. Не е достатъчно единствено редовно да се къпете, но и да подбирате правилните сапуни. Използвайте само такива, които не нарушават естественото ниво на pH на влагалището.

Много жени са убедени, че вагиналните душове са най-добрият начин за предпазване от появата на неприятна миризма и инфекции. С времето медицината доказа, че промивките на влагалището са вредни и нарушават полезната флора. Тогава жените стават по-податливи към появата на гъбички, бактерии и други заболявания.

На пазара се продават също парфюми и вагинални дезодоранти, които обаче съдържат вредни химически вещества и не са подходящи за интимната зона. Използването на този вид продукти води до появата на сухота и повишава риска от вагинални инфекции. Освен това се отразява и на половия ви живот.

Много е важно и какво бельо носите. Дамите чвсто предпочитата дантелата, защото е привлекателна и секси. Тази материя обаче пречи на кожата да диша, което благоприятства появата на различни видове микроорганизми. Затова най-доброто бельо си остава от памук.

Прекалено тесните дънки, които са предпочитани от много дами, също блокират притока на въздух към интимната зона и създават топла и влажна среда за развитие на бактерии и гъбички. Важно е след тренировка в никакъв случай да не оставате със спортния си екип повече от 15 мин. Докато спортувате дрехите попиват потта, което също благоприятства възникването на инфекции.

Препоръчително е да обърнете внимание на имунната си система. Тя отговаря за образуването на антитела, които се борят срещу патогените, опитващи се да навлязат в организма ни. Балансираното хранене, пиенето на много вода, както и приемът на витамини са пътят за укрепване защитните сили на организма. При появата на първите симптоми за полово заболяване задължително потърсете лекарска помощ.

Приемайте лекарства само според предписанията. Някои медикаменти, като антибиотиците също отслабват бактериалната флора в организма. Прекаляването с медикаменти като цяло намалява имунитета. Затова не разчитайте на съветите на приятелки, а редовно посещавайте гинеколога си.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Бяло течение
Индришето помага при гъбички и депресия
Гъбички – климакс – кашлица – хрема – плексит

Back to top button