Карнеол (Сердолик)

Карнеол - всичко за този камък

Кристал Карнеол (Сердолик)

символ на щастието в любовта

Това е оранжева, ярко жълта и червена разновидност на халцедона. Червен камък, наречен карнеол.

Свързани статии

Няма точна граница за различаване на сарда от карнеола. В днешни времена по-тъмните и по-кафяви камъни обикновено са наричани сард, а по-светлите – карнеол.

Кристал Карнеол
Кристал Карнеол

Чакри с които е свързан кристала

II чакра (Свадхистана)- сакрална, пъпна, III Чакра (Манипура)- слънчев сплит и VI чакра (Аджна)- трето око

История на кристала

Карнеол се нарича червеникаво-оранжевата разновидност на халцедона. За неговото име съществуват поне две версии. Първата от тях е, че произхожда от латинската дума за месо – „carnis“, поради приликата в цвета. Другата версия за името на карнеола е застъпена от Валтер Шуман в неговата книга „Скъпоценните камъни на света“.

Според нея названието „карнеол“ произлиза от латинското име на европейския дрян „cornus mas“ (на английски cornel cherry или просто cornel, в САЩ – cornelian cherry) също по причина приликата в цвета и полупрозрачността на плода на дряна и на камъка. Това обяснява и защо понякога камъкът е наричан корнеол.

Карнеолът може да бъде също зелен и бял. Той се смятал за лечебен камък във всички времена: носели са го за възстановяване на целия организъм. Още в древна Елада гъркините го използвали, за да направят кожата си бляскава и свежа. Често помагал и на пророка Мохамед, който много ценял карнеола и го откроявал сред всички останали скъпоценни камъни.

Лечебни свойства на кристала

Терапевтичната роля на карнеола е потвърдена от официални научни източници и на лечението с карнеол е посветен отделен клон в алтернативната медицина.

Учените обясняват лечебните свойства на карнеола с неговото слабо радиоактивно излъчване в дози, които са най-благоприятни за човешкия организъм. Светлата ивица на червения или оранжев камък говори точно за това, за наличието на такава радиоактивност. Карнеолът работи с енергии с по-ниски вибрации, отколкото тези на аметиста и планинския кристал.

В края на тридесетте години на миналия век, професор Бадигина провела сериозно изследване за лечебните свойства на карнеола. Тя установила, че при ниски дози естествена радиация на някои видове карнеол се стимулират основни жизнени процеси в тялото (например, клетъчното деление и растежа на клетките), а при по-високи дози – се потискат.

По време на Втората световна война лечението с карнеол по метода на проф. Бадигина било широко използвано в сибирските военни болници. Карнеолът успешно заменял антибиотиците, каквито тогава в Русия нямало. Многогодишният опит от изследванията с карнеол по този метод показал, че той ускорява зарастването на рани, бързо възстановява нервната система, подобрява състава на кръвта, отстранява тумори и отоци. При това повишава апетита и подобрява съня.

За да използвате карнеол в домашни условия трябва предварително да го нагреете (с гореща вода, сешоар, ютия или обикновена осветителна крушка с нажежаема жичка) до температура от 40-50 градуса за 5-7 минути и да го поставите върху болното място. Необходими са от 8 до 10 сеанси.

Слабата му радиоактивност го прави ефективно средство при зарастващи рани, абсцеси, тумори и други заболявания на кожата. Прилагането на затоплени камъни карнеол върху раните води до бързо отшумяване на възпаленията и язвите, раните бързо зарастват. С карнеол лекуват сепсис, гангрена, зъбна болка, анемия, слабо зрение, сърдечни заболявания, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, черния дроб, опорно-двигателния апарат, заболявания на червата, рак и други заболявания.

Много добри резултати се получават чрез използване на червен карнеол при лечение на безплодие при жените и импотентност при мъжете. В този случай камъните са поставят около пъпа. Жените от Изтока държали в ръцете си червен карнеол по време на раждането. Той регулира менструалния цикъл, успокоява температурата и укрепва зъбите.

Препоръчително е да се носи при базедова болест. Той укрепва имунната система и под формата на мъниста с него се лекува хипертиреоидизъм, облекчава се възпалението на щитовидната жлеза, прочиства се кръвта и лимфите. Карнеолът подобрява мозъчното кръвообращение, облекчава главоболието и подобрява тонуса.

В Аюрведа се казва, че оранжевия карнеол помага при заболявания на пикочо-половата и дихателната системи, регулира обмяната на веществата, стимулира жлезите с вътрешна секреция, подобрява кръвообращението и цвета на кожата.

Жълтият карнеол се използва при лошо храносмилане, запек, проблеми с бъбреците и далака, бронхиална астма, малария и ревматизъм. Не се препоръчва да се носи непрекъснато, особено от хора, страдащи от рак или тумори.

Магически свойства на кристала

Карнеолът е традиционен любовен талисман. Той помага за появата на любовта и в същото време предпазва от лъжовна любов, пази семейното щастие и вярност.

Тъмночервените карнеоли стимулират сексуалната енергия на човека и неговата сексуална привлекателност към противоположния пол.

Според древните легенди червения карнеол предпазва от караници, спорове и интриги на враговете, основната му цел е да пази хората от зли магии и бръчки.

Карнеолът има успокояващ и релаксиращ ефект, подобрява настроението, носи успех в бизнеса (включително финансов) и привлича просперитет. Той може да ви спаси от опасни загуби на жизнени сили, да повиши интиуцията и проницателността, стимулира красноречието, подобрява паметта.

Талисмани

Карнеолът отдавна се смята за амулет, който предпазва от всички опасности в живота: нещастни случаи, природни бедствия, преждевременна смърт.

Като цяло карнеолът се счита за изключително щастлив и оздравяващ организма камък. Той е полезен за срамежливи и разсеяни хора. В състояние е да защити господаря си от опасни загуби на жизнени сили. Карнеолът може да се носи като гердан от мъниста, златни огърлици, златни пръстени – на показалеца или на кутрето на лявата ръка.

Елемент на кристала

Огън

Чакри свързани с кристала

I чакра (сакрална/ основа), снабдява с енергия ректума и опорно-двигателния апарат, свързана е с волята за живот.

Кристала е подходящ за следните зодии

Овен, тъмночервен карнеол за Скорпиона, карнеол и сард за Телеца

Back to top button