Кои органи засяга салмонелозата

Салмонелозата и организма

Кои органи засяга салмонелозата

Типичната салмонелоза започва средно около 20-24 часа след началото на заразяването. Температурата рязко се увеличава, появяват се треска, главоболие, спазми, къркорене в червата чести повръщания и обилна диария до 15 и повече пъти на денонощие. Това води до обезводняване на организма.

При леките форми на салмонелоза обикновено хората нямат навик да се обръщат за лекарска помощ, а трябва. Заболяването може да премине в хронично и човек да се окаже бактерионосител. Не е трудно да си представите какво би станало, ако такъв човек е готвач в ресторант, болница , детска градина, балнеосанаториум.

До идването на лекаря изолирайте болния, запазете продуктите, които подозирате, че са станали причина за заболяването, и няколко пъти промийте стомаха му с разтвор на сода бикарбонат или слаб манганов разтвор. Не му давайте слабителни, не му правете прочистващи клизми и в никакъв случай не му давайте антибиотик. Той трябва да пие колкото може повече течности. На 1 л вода слагайте 1ч л сода, същото количество готварска сол и 3 лъжички лимонов сок. Може да му давате натурална минерална вода с добавен в нея лимонов сок или сок от боровинки.

Свързани статии

Внимавайте с яйцата

Колкото по-прясно е яйцето , толкова по-малък е рискът да заболеете от салмонелоза. Но дори качествени яйца могат да предизвикат заболявнето, особено тези купени от свободния пазар, където хората от село са дошли да продават продукцията си.

Срокът за съхраняване на яйцата започва от датата на която те са били снесени, а не от датата, когато са сортирани. А на черупката е написана точно датата на сортиране. На прохладно място пресните яйца могат да пстанат най-много два месеца. След този срок те са годни само твърдо сварени, за омлети или за тесто.

Любителите на рохки яйца е по-добре да ги варят малко повече, за да избегнат риска от заразяване от салмонелоза. А тези, които обичат яйца на очи – да ги изпържват и от двете страни.

От 30 до 80 % от замразените кокошки, бутчета, гърди, крилца е вероятно да са заразени със салмонелоза, затова трябва да внимавате при размразяването им. Не ги размразявайте във вода или на парното. При разделяне и сортиране на кокоше месо не докосвауте с ръце други предмети, за да избегнете зарасяване. Мийте под струя гореща вода дъските и ножовете, с които обработвате продуктите.

Кълцаното месо ползвайте най-добре в деня на проготвянето му.

Не оставяйте топлите ястия, приготвени със сурови яйца, повече от два часа. А след като изстинат, не ги дръжте в хладилника повече от 1 ден.

Back to top button