Коледни традиции по света

Какви са коледните традиции по света

Коледа по света

Във всяка държава по света, където се празнува Коледа, има различни разнообразни и забавни традиции и обичаи, свързани с празника.

Пуснете си Коледни песнички докато четете тази статия ⤵️

Свързани статии

Тук ще ви запознаем с най-интересните от тях, които можете да споделите с близки и приятели и дори – ако имате желание – да изпробвате някои от тях, които да разнообразят празниците ви.

Коледни традиции по света
Коледни традиции по света

Италия

Коледните традиции в Италия
Коледните традиции в Италия

В Италия хората оставят подаръци в голяма купа, наречена “Урната на съдбата”, която се поставя под елхата. След това всеки член на семейството минава и си взима подарък, без да знае какъв е.

Често подаръците са цветни и тематични. Също така италианците много често купуват подаръците “за купата”, след като бъде определена сума за тях. Тази традиция прави получаването на подаръци много по-забавно и вълнуващо.

Испания

Коледните традиции в Испания
Коледните традиции в Испания

Интересното е, че и в Испания също има традиция, в която участва “Урната на съдбата”, но е малко по-различна.

Според стария обичай, семейството и приятелите пишат имената си на листчета и ги слагат в купа. След това някой започва да тегли по две листчета и според обичая, двамата души, чиито имена са изтеглени, ще бъдат верни приятели през следващата година.

Холандия

Коледните традиции в Холандия
Коледните традиции в Холандия

Холандците са известни с чувството си за хумор. Затова и при тях има забавна традиция, която се изразява в това да крият подаръците в пудинг, наденица или картоф или пък опаковат малък подарък в голяма кутия.

Те обичат елемента на изненадата и имат всякакви съзидателни идеи, за да изненадват близките си всяка година.

Исландия

Коледните традиции в Исландия
Коледните традиции в Исландия

В Исландия вярват, че има не един, а цели тринадесет белобради стареца, които всъщност не са като типичния Дядо Коледа, а представляват по-скоро нещо като пакостливи елфи. Те започват да посещават домовете от 12-ти декември и до 25-ти са ги обиколили всичките.

Всеки от тях оставя шеговити знаци за своето присъствие. Най-често се оставят малки подаръци в обувките на децата, а за непослушните – вместо подарък има картоф, за да им напомни да бъдат по-добри.

Отново в Исландия следобеда и вечерта в деня на Коледа не се излъчва нищо по телевизията. Това се прави с цел хората да прекарват времето си в празничния ден пълноценно с близките си, без да има какво да ги разсейва.

Шотландия

Коледните традиции в Шотландия
Коледните традиции в Шотландия

В Шотландия има традиция, която повелява семейството да изгаря клонки от коледното дръвче, докато всеки изповядва своите лоши чувства към близки, приятели и познати и се освобождава от тях. Това е една красива традиция свързана с искреност и прошка.

Дания

denmark photo
Коледните традиции в Дания

В Дания вярват в пакостливия елф, наречен Ниссе, който се появява по Коледа и си прави шеги с хората. Той е облечен в червена барета, червен чорапогащник, бели дървени обувки и сиви вълнени дрехи. Обичана традиция за датчаните е да оставят купичка овесена каша в навечерието на Коледа, за да умилостивят елфа и да ограничи шегите си до определени граници.

Напоследък хората често добавят още нещо вкусно към овесената каша на Ниссе, за да го „подкупят“ и той да запише имената на домакините в книгата с добрите хора и да не прави много пакости при следващата си визита.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Какви са Коледните традиции по света?
Рождество Христово (Коледа)
Коледната трапеза
Коледа – традиции и трапеза
Коледни гадания
Коледните празници и децата
Коледни подаръци според зодията
10 любопитни факта за коледната елха

Back to top button