Любовта – как влияе на нашето здраве

Как връзката ни влияе на нашето здраве?

Любовта – как влияе на нашето здраве

Изборът на спътник в живота влияе както на нашето физическо, така и на психоемоционалното ви здраве по най-различни начини. Възможно е да станете по-здрави, но съществува и вероятността близостта с друго човешко същество да ви се отрази зле. Всичко, което вие приемате от новия човек в своя живот ( от диетата и начина на живот до чуждата микрофлора), оставя незаличима следа във вас. Променени сте за винаги. Независимо от продължителносттз на връзката ви ( младоженци ли сте, гаджета от месец, или наскоро сте отпразнували златна сватба) вие непрекъснато си влияете един на друг, и то без да го осъзнавате. От една страна, щастливия брак повишава качеството на живот, намалява риска от депресия, партньорите, които се обичат, взаимно се грижат един за друг, обръщат повече внимание на здравето си. От друга страна, конфликтните отношения в двойката повишават опасността от психични разстройства, алкохолизъм, хронични заболявания и преждевременна смърт.

Любов
Любов

Живот без болежки

Науката е доказала, че хората подсъзнателно синхронизират своите крачки , когато вървят редом и дори огледално отразяват позата, която заема партньора им по време на разговор. Учени от Университета в Боулдер, щата Колорадо, и техни колеги от Университета в Хайфа, Израел, доказали, че докосването до любимия човек в момент на болка помага за нормализиране честотата на дишане и сърдечните удари. Има ефект на обезболяващо. Учените обясняват това с „междуличностната синхронизация” – феномен , при който физиологическите показатели на близки хора се синхронизират при болест.

Свързани статии

Подобряване на физиката

Изследователи от университета „Джонс Хопкинс” в САЩ доказали, че физическата форма на влюбените зависи в голяма степен от партньора. Експертите два пъти през 6 години задавали въпроси на двойки за физическата им активност. Ако например при първото запитване жената спортувала повече (спазвала общоприетите от здравните органи норми за пълноценна активност) , а мъжът й не, то при следващото запитване мързеливият партньор вече също бил активен, колкото своята партньопка. „Когато нещата опрат до физическата подготовка, най-силното влияние идва от страна на човека , който седи срещу вас на закуска”, заявява Лаура Коб от Школата за обществено здравеопазване при университета „Джонс Хопкинс”.

Партньорите обменят микрофлора

Трудно е да се прецени дали този факт трябва да бъде включен в списъка на чисто положителните или на отрицателните „странични ефекти” от една връзка . Учени от университета „Ватерло” в Канада открили, че двойките, които живеят заедно, с времето придобиват почти идентична микрофлора на кожата. Комбинациите от микроби се оказали толкова сходни, че с помощта на компютърни алгоритми учените успели да открият кои хора живеят заедно при 86% от всички доброволци. Използвали само проби от микробиома им . Учудващо, но най-голямо сходство се наблюдава при микрофлората на краката. „Напълно логично е . Вие си взимате душ и след това ходите по един и същ под боси”, обяснява професорът по биология Джош Нойфелд.

щастлива връзка
щастлива връзка

Хронични болести

Изследвания показали, че връзката повлиява на риска от хронични заболявания. Университетът в щата Мичиган съобщава , че при женените мъже захарния диабет от II тип се развива по-бавно и по-добре се подава на лечение. Удивителното откритие има просто обяснение – жените, които постоянно „досаждат” на съпруга си, успяват да го накарат стриктно да си спазва диетата и редовно да приема хипогликемичните лекарства. В крайна сметка не е толкова лошо да живееш под постоянен контрол. „Изследването поставя под съмнение следната теория – много психолози казват, че викането в една вдойка, постоянните забележки, контролът, който упражнява единият върху другия, водят до психическо и физическо изтощаване, разболяват. Според новото изследване излиза, че тези, които често ни крещят, всъщност се грижат за нашето здраве казват изследователите.

Учени от Мичиганския университет заявяват, че ако съпругата е оптимиска, заболеваемостта от хронични заболявания спада и с напредването на възрастта и двамата партньори остават много подвижни. Съпрузите, които имат щастлив брак, имат три пъти по-големи шансове да живеят повече от 15 години след операция на аортокоронарно шунтиране. Според медицината това е границата за пациентите, претърпяли манипулацията. Щастливият брак всъщност намалява вероятността изобщо да се стигне до подобна процедура! За съжаление , съвместният живот има не само плюсове, но и минуси.

Силата на болката

Не всички изследователи са съгласни с „романтичните” хипотези, че партньорът ви може да ви действа като аналгетик. Сътрудници от Кралския колеж в Лондон твърдят, че да сте в компанията на любимия, може да усили болката. А учени от Университета в Единбург съобщават, че прекият контакт между влюбените увеличава интензивността на болката. Освен това партньорите на пациентите с депресивни разстройства са с повишен риск от хронични болежки.

Неправилно хранене

Един хранителен режим за двама – не звучи лошо. Но учените доказали, че колкото повече успехи постига единият партньор ( става все по-елегантен и здрав), толкова по-незаинтересована какво и по колко яде става неговата половинка.. „Когато близки хора се стремят да постигнат дадена цел , по-успешният от двойката подсъзнателно подтиска увереността на втория в собствените сили”, коментира неочакваното Дженифър Джип Харман, преподавател в Университета в щата Колорадо.

Надебеляване

По неизвестни причини бракът води до натрупване на излишни килограми. Водещият изследовател от Южния методиски университет в Далас, Андреа Мелцер, казва че доволните от своя брак младоженци по-често наддават на тегло в сравнение с недоволните от избора си. Предположението е , че те, макар и наскоро женени, активно продължават да търсят нова любима / любим и държат да изглеждат максимално добре. Други учени добавят, че бащинството още повече задълбочава проблема с излишните килограми.

щастие
щастие

Повишена заболяемост

За разлика от повечето си колеги, учените от Центъра за здраве при университета „Макгийл” в Канада смятат, че романтичните отношения поставят хората в риск. Ако един от съпрузите страда от захарен диабет от II тип, вероятността неговият партньор да се разболее от същото нараства с 26%. Въпреки, че съпрузите не са свързани биологично, те споделят една и съща среда имат сходни социални навици, хранене и физическата им активност е кажи-речи еднаква. Всичко гореизброено са фактори, които определят риска от развитие на диабет. „Според науката съществува генетична предразположеност към диабет от тип II , но се оказва, че и съжителството с болен, който не е кръвен роднина, повишава опасността” , заявява ръководителят на изследването Кабери Дасгупта.

Скандалите и инфарктите

Това, как реагирате на разногласията в семейството, говори много за сърдечното ви здраве в бъдеще. Американски учени доказали, че пристъпите на ярост при съпружески скандали покачват опасността от сърдечно- съдови проблеми. Неочаквано, но двойките, които тихо решават конфликтите си, страдат по-често от радикулит. Разбира се, трудно е да се даде медицинско обяснение на въпросния феномен. Други изследвания показват, че скандалите в семейството водят до повишаване на маркерите на възпалението, причиняват безсъние. Животът под един покрив с потиснат, склонен към депресии човек рязко увеличава вероятността от аналогични психологични проблеми. Най-интересното е , че опасността е налице в продължение на много години след развода или смъртта на партньора с депресия – съпрузите сякаш са възприели начина на мислене един на друг. „Хората, за които сме свикнали да се грижим, които сме обичали, продължават да влияят на качеството на живота ни дори тогава , когато вече не са до нас”, споделя своите наблюдения Кайл Бураса, психолог от Аризонския университет в Тусон.

Още за статии за любовта:
Любовен хороскоп
СЪВЕТИ ЗА ЩАСТИЕ В ЛЮБОВТА
Любовници според зодията
Сънища за любовта и връзките

Back to top button