Мравките – как да ги изгоним

Как да се спасим от мравките

Най-неприятно, е ако се завъдят мравки в къщата ви.

Тогава може да ви спаси нерафинираното слънчогледово олио – колкото е по-непреработено и смрадливо, толкова по-добре. Намажете с напоен памучен тампон всички пролуки, отвори и ъгълчета по пътечката им и те ще ви напуснат. Но ако упорстват и не искат да си тръгнат, използвайте възможно най-миризливите растения за прогонването им от дома: листата на ореха, доматите, ментата, пелина и ореха, стъблата на чесъна и цвета на карамфила.

Мравките - как да ги изгоним
Мравките – как да ги изгоним

Ако имате мравуняк в двора и мравките не ви пречат, оставете ги да си живеят. Казват, че мравуняците били гаранция за полдородието на почвата, че унищожавали вреднита насекоми… Но ако са се заселили там , където не им е мястото и завземат територия, която ви е необходима по различни причини, ще трябва да се справите с натрапниците.

Най-хуманния начин е да пренесете гнездото извън градината. Вземете кофа и захлупете мравунякамравките веднага ще започнат да правят гнездо в нея. Когато се убедите, че там е влязла и майката, подрежете гнездото с лопата и го изнесете по-далече от двора. Останалите мравки сами ще тръгнат след майката. Но ако тя не е влязла в кофата , а е останала в мравуняка , считайте че нищо не сте направили.

Патили хора казват, че ако пренесете от гората едри червени мравки и ги пуснете до мравуняка, вашите мравки сами ще напуснат дома ви.

Ако и това не помогне, залейте мравуняка с отвара от доматени стъбла – колкото е по-концентриран разтвора, толкова по-добре. И последно – забъркайте смес от 10 л вода, 2 чаши олио, бутилка евтин шампоан и бутилка оцет. Направете отвор в мравуняка и излейте цялата смес. Покрийте отгоре с найлон докато мравките изчезнат.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Сънища с насекоми и буболечки
Насекоми
Насекомо в ухото

Back to top button