Добрият сън помага на жените да са по-слаби

Жените които спят малко трупат повече килограми

Вижте как добрият сън помага на жените да са по-слаби

Добрият сън помага на жените да са по-слаби
Добрият сън помага на жените да са по-слаби

Жените, които нощем спят по пет часа или по-малко, по-често страдат от наднормено тегло. Въпреки че поглъщат ограничена по обем храна, те трупат много повече килограми, установи група американски учени, ръководена от Санджай Пател, предаде Ройтерс.

Специалистите са проследили съдбата на 70 000 жени на средна възраст, участвали в програмата Изследване на здравето на медицинските сестри. В продължение на 16 години те са записвали промените в теглото си на всеки 2 години.

Оказва се, че докато е траело наблюдението, сред жените, които са спели по пет часа и по-малко, натрупалите по 15 и повече килограми са с 32% повече, отколкото останалите. При тях случаите на затлъстяване са се срещали с 15 на сто по-често.

Свързани статии

Данни за това, че недоспиването води към затлъстяване, имаше и преди. Сега обаче за пръв път се прави толкова мащабно изследване, което да потвърди това. Преди се смяташе, че жените, които спят малко, ядат повече. Оказва се, че това не е така. На практика те консумират по-малко храна, каза Пател.

Това показва, че апетитът и диетата не влияят на трупането на килограми при жените, които спят по-малко. Причината, поради която недостигът на сън влияе върху трупането на излишни килограми, остава неизвестна, съобщи Пател. Учените предполагат, че между продължителността на съня и скоростта на метаболизма има връзка.

При по-малко часове сън обмяната на веществата се забавя, а изгарянето на калории става по-бавно. Другата възможна причина е по-малката физическа активност. Човек, който не си доспива, предпочита да седи повече, отколкото да се движи. Възможно е и такова обяснение: ако спите по-малко, се движите по-малко, затова изгаряте по-малко калории – обяснява Пател.

Вижте още и ⤵️
5 Съвета за отслабване, които всъщност трябва да избягвате
Грешки при отслабване
Когато спим – слабеем

Back to top button