Колаци

ИНФОРМАЦИЯ

Вкусни традиционни Колаци

Празничната българска трапеза за Коледа, Нова Година и Игнажден задължително включва вкусни колаци - вижте как да ги приготвите:
  • Подготовка

    40 м
  • Готвене

    40 м
  • Готово след

    80 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

Топеница с чесън

Колаци
Колаци

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Сипете брашното в голям съд, подходящ за месене и направете кладенче. Разтворете маята в малко топла вода. В друга паничка разтворете солта също в топла вода. Налейте я при брашното. А след това и маята.

СТЪПКА 2

Започнете да размесванете сместа, докато се усвои цялото брашно. Месете, докато се получи хубаво меко тесто. Ако е нужно, добавете още брашно. Тестото не трябва да лепи по ръцете. Месете, докато се появят мехурчета.

СТЪПКА 3

След като омесите тестото добре, оставете го да втасва в съд, поръсен с брашно. Покрийте го с кърпа. След като втаса, разделете го на няколко топчици. Премесете ги, за да се получи хубав кръг. Поръсете ги с малко брашно и ги пробийте с показалец в средата. След това разширете дупката с две ръце.

СТЪПКА 4

Подмажете тавичка с малко олио и наредете колаците в нея с лицевата страна надолу. Оставете ги да починат за няколко минути .

СТЪПКА 5

Включете фурната на 240 С с вентилатор. Преди да ги пъхнете в нея, намажете ги леко с вода и брашно. Печете около 20-30 минути, докато се запекат.

СТЪПКА 6

Приготвяне на топеницата: Смесете смлените орехи с пресованите скилидки чесън. Залейте с топла вода и подправете със сол на вкус. Колачетата са най-вкусни още топли.

Хранителни Факти
Колаци
Количество за порция
Калории 1029 Калории от мазнини 108
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 12g 18%
Наситени мазнини 1g 5%
Полинаситени мазнини 8g
Мононаситени мазнини 2g
Натрий 2876mg 120%
Калий 485mg 14%
Общо въглехидрати 196g 65%
Фибри 9g 36%
Захари 1g
Протеин 31g 62%
Витамин C 1%
Калции 7%
Желязо 74%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button