ИНФОРМАЦИЯ
Пияни гъби
Ценните хранителни качества на гъбата са безспорни. Те съдържат много протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални соли. Затова спокойно можем да заместим месото именно с тях. В гъбите има ензими и витамин С, както и соли на калий, магнезий, желязо, фосфор. Интересен факт още е, че по съдържанието си на фосфор гъбите се нареждат редом до рибните продукти.-
Подготовка
10 м -
Готвене
35 м -
Готово след
45 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
СЪСТАВКИ
- 1 кг. гъби
- 4 бр. глави лук
- 1 бр. морков
- резен целина
- 4-5 бр. скилидки чесън
- 1 ч.ч. червено вино
- 1 с.л. брашно
- олио на вкус
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- магданоз ситно нарязан
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Нарежете гъбите и лука на филийки, морковите – на кръгчета, целината – на кубчета. Намажете с олио дълбока тавичка и ги наредете на пластове, като започнете с лука. На места слагайте от счукания чесън, черния пипер и магданоза.
СТЪПКА 2
Залейте с виното, като добавите малко топла вода и 2-3 капки олио. Задушете под капак или фолио на умерена фурна в продължение на 10 минути.
СТЪПКА 3
Сипете разбитото в малко вода брашно и допечете още 5-10 минути.
Хранителни Факти
Пияни гъби
Количество за порция
Калории 329
Калории от мазнини 18
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 2g
3%
Наситени мазнини 0.3g
2%
Полинаситени мазнини 1g
Мононаситени мазнини 0.04g
Натрий 54mg
2%
Калий 2090mg
60%
Общо въглехидрати 47g
16%
Фибри 8g
32%
Захари 16g
Протеин 19g
38%
Витамин A
84%
Витамин C
46%
Калции
8%
Желязо
24%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.