Погача за Никулден

ИНФОРМАЦИЯ

Погача за Никулден

Ние ви предлагаме една изпитана рецепта за вашата трапеза на 6 декември, Никулден. За тези от вас, които постят не слагайте яйца и кисело мляко!  
  • Подготовка

    20 м
  • Готвене

    30 м
  • Готово след

    50 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

Погача за Никулден
Погача за Никулден

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

В една чаена чаша хладка вода разтваряме маята за хляб, в която се добавя 1 чаена лъжица захар и престоява за около 30 минути, без да се разбърква.

СТЪПКА 2

В пресятото брашно се прави „кладенче”, в което се поставят млякото, содата бикарбонат, олиото, яйцето, солта, захарта и разтворената мая. Сипва се още 1 чаена чаша хладка вода.

СТЪПКА 3

Замесва се мекото тесто (не трябва да лепне по пръстите). Покрива се с кърпа (може и да е влажна) и се оставя да престои на топло за още 30 минути и да втаса.

СТЪПКА 4

След това се замесва отново брашното, като се добавя малко брашно и се оформя питата. Като традиция е отгоре върху питата да се оформи шаран – оставя се малко от тестото за украса, разточва се и изрязва. Може да се добави черен пипер за очичките на шарана.

СТЪПКА 5

Намазва се с жълтък (препоръчително е да се намаже, преди да се сложи украсата) и се пече в предварително загрята умерена фурна.

Хранителни Факти
Погача за Никулден
Количество за порция
Калории 749 Калории от мазнини 117
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 13g 20%
Наситени мазнини 2g 10%
Полинаситени мазнини 6g
Мононаситени мазнини 4g
Холестерол 33mg 11%
Натрий 1223mg 51%
Калий 347mg 10%
Общо въглехидрати 134g 45%
Фибри 5g 20%
Захари 6g
Протеин 21g 42%
Витамин A 1%
Витамин C 0.4%
Калции 11%
Желязо 47%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button