ИНФОРМАЦИЯ
Яхния от петел
Тази рецепта е подходяща за любители на месо от петел, както и за празника Димитровден. Опитайте я сега!-
Подготовка
20 м -
Готвене
90 м -
Готово след
110 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
СЪСТАВКИ
- 1,5 кг месо от петел
- 300 гр масло
- 600 гр кромид лук
- 20 гр доматено пюре
- 15 гр сол
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Почистеният и измит петел (по стара традиция на Димитровден българите колели стария петел) се нарязва на парчета, които посолени се запържват в масло, долива се вода и се задушават леко.
СТЪПКА 2
Прибавя се доматеното пюре и нариазаният на ситно лук.
СТЪПКА 3
Яхнията ври до увиране на месото, като се долива по малко топла вода.
СТЪПКА 4
Преди сваляне от огъня в яденето се слага препечено брашно, размито в хладка вода, което ври няколко минути.
СТЪПКА 5
Яде се топла, поръсена с червен и черен пипер.
Хранителни Факти
Яхния от петел
Количество за порция
Калории 1348
Калории от мазнини 963
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 107g
165%
Наситени мазнини 54g
270%
Полинаситени мазнини 4g
Мононаситени мазнини 37g
Холестерол 390mg
130%
Натрий 2327mg
97%
Калий 1186mg
34%
Общо въглехидрати 14g
5%
Фибри 2g
8%
Захари 5g
Протеин 81g
162%
Витамин A
41%
Витамин C
15%
Калции
7%
Желязо
50%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.