ИНФОРМАЦИЯ
Банички с ябълки
Тези банички много бързо и лесни се приготвят. Тази рецепта може да използвате и за Димитровден. На този ден на трапезата е задължително да има ястие с ябълки.-
Подготовка
20 м -
Готвене
40 м -
Готово след
60 м
СЪСТАВКИ
- 9 бр. кори за баница
- 800 гр. ябълки
- 100 мл. олио
- 50 гр. орехови ядки
- 1 с.л. препълнена канела
- 200 гр. кафява захар
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления дъх на кафявата захар. На трапезата за Димитровден е хубаво да присъства сладкиш с ябълки. Защо това да не е алтернатива?
СТЪПКА 2
Използваме само 9 листа от корите, защото толкова се събират прави в нашата тавичка. Но вие увеличете ябълките, за да изразходвате цялото количество. Ако харесвате с повече ядки, може и тях да увеличите. Решите ли да използвате бяла захар вместо кафява, намалете грамажа.
СТЪПКА 3
Ябълките измиваме, почистваме от семките и кората - настъргваме ги на едро ренде. В тенджерка загряваме 1 с.л растителна мазнина и задушаваме настърганите ябълки. Когато течността им започне да се изпарява (след около 3-4 минути), добавяме канелата и кафявата захар. Добре е сместа да не става много суха. Оставяме я настрана да изстине.
СТЪПКА 4
Върху кората капваме по малко олио (най-удобно е да се намазнява с четчица) и слагаме равномерно от сместа. Колко да се сложи е донякъде въпрос на вкус, но да речем около 2 препълнени супени лъжици. Навиваме листа на пуричка. Ако желаете тя да стане по-дебела, можете да завиете тази пуричка в друг лист, приготвен по гореописания начин.
СТЪПКА 5
Печем в умерена фурна (около 190 градуса) до кафява коричка, в предварително намазнена тавичка (или върху хартия за печене), като леко намазняваме баничките и отгоре.
СТЪПКА 6
След като изстинат, ги нарязваме, а можем да поръсим с пудра захар. Но, честно казано, са перфектни и без нея.