ИНФОРМАЦИЯ
Козунак Панетоне
Този италиански сладкиш е невероятно вкусен. Зарадвайте вашите близки с нещо различно на великденската трапеза. Ето как да приготвите козунак Панетоне:
-
Подготовка
40 м -
Готвене
90 м -
Готово след
130 м
СЪСТАВКИ
- 600 гр брашно + за омесване
- 150 гр захар
- 1 бр мая пакетче суха
- 1/2 ч.л. сол
- 1 бр лимон кората на лимона + кора на портокал
- 1 бр ванилия шушулка
- 250 мл прясно мляко топло
- 50 гр мед
- 3 бр яйца
- 200 гр меко масло
- 150 гр стафиди
- сушени ягоди и шоколадов дропс
- 100 мл тъмен ром
- пудра захар за поръсване
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Стафидите и ягодите накиснете в рома за една нощ. Отцедете добре.
СТЪПКА 2
В голяма купа смесете пресятото брашно, захарта, солта, маята, настърганата кора от цитрусите, остърганите семена на ваниловата шушулка. Меда разтворете в топлото мляко. Разбийте яйцата с тел и прибавете млякото.
СТЪПКА 3
Сипете течните съставки към сухите и замесете много меко тесто. По малко добавяйте маслото. Накрая сложете сушените плодове и шоколадовия дропс.
СТЪПКА 4
Сместа прехвърлете в голям съд, намазан с мазнина, и оставете на топло да втасва 3 часа. Тестото трябва да утрои обема си.
СТЪПКА 5
През това време подгответе формата – висок съд с диаметър около 20 см. С хартия за печене облечете дъното и направете висок борд около 30 см.
СТЪПКА 6
Леко премесете тестото и го сложете във формата. Още веднъж втасва 1 час.
СТЪПКА 7
Печете около 1 ч и 30 мин на 180 градуса на най-долната решетка на фурната. Накрая покрийте с алуминиево фолио, за да не изгори.
СТЪПКА 8
Изчакайте 20 мин, преди да вадите от фурната. Може да залеете с шоколадова глазура или да поръсите с пудра захар. От тестото може да изпечете и по-малки панетонета във форми за мъфини.