ИНФОРМАЦИЯ
Меден козунак
Предлагаме ви една много вкусна рецепта за козунак. Зарадвайте вашите близки с меден козунак за великденската трапеза.
-
Подготовка
30 м -
Готвене
45 м -
Готово след
75 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
СЪСТАВКИ
- 3 бр яйца
- 1 1/2 бр мая пакета суха
- 150 мл прясно мляко
- 150 мл кондензирано мляко
- 230 гр течен мед
- 120 гр масло
- 6 ч.ч. брашно
- 1 бр портокал кората само
- плънка по избор
- орехи
- захар
- филирани бадеми за поръсване
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Маята активирайте с топло мляко, 2 с л захар и 3 с л брашно. Яйцата разбъркайте с меда и портокаловите кори.
СТЪПКА 2
Разтопете маслото и го охладете леко. Пресейте 5 чаши от брашното.
СТЪПКА 3
Направете кладенче, сипете маята, яйцата и меда, леко затопленото кондензирано мляко и половината от разтопеното масло. Бъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто.
СТЪПКА 4
Домесете на плот, като постепенно добавяте останалото масло.
СТЪПКА 5
Разделете на две, сложете в купи и изчакайте да втаса.
СТЪПКА 6
Оформете козунаци, изчакайте да втасат отново, намажете с яйце и печете на 180 градуса 45 минути.
Хранителни Факти
Меден козунак
Количество за порция
Калории 761
Калории от мазнини 117
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 13g
20%
Наситени мазнини 7g
35%
Полинаситени мазнини 1g
Мононаситени мазнини 3g
Холестерол 83mg
28%
Натрий 52mg
2%
Калий 330mg
9%
Общо въглехидрати 140g
47%
Фибри 5g
20%
Захари 30g
Протеин 20g
40%
Витамин A
8%
Витамин C
1%
Калции
10%
Желязо
44%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.