Свети Валентин

Празника - история и честване в различните култури

Исторически факти за Свети Валентин

Няколко от ранните христиански мъченици носят името Валентин. Валентин, който се почита на 14 февруари е Валентин от Рим и Валентин от Терни. Валентин от Рим е свещеник, който се жени през 269 година и е погребан във Виа Фламиния. Неговите мощи са в Църквата на Свети Praxed в Рим и в църквата Whitefriar Street Carmelite в Ирландия.

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео!

Валентин от Терни е бил епископ на Интерамна (днешен Терни) през 197 година. Той е бил мъченик по време на гоненията на император Аврелиан. Той също е погребан във Виа Фламиния, но не на същото място на което е Валентин от Рим. Неговите мощи са в базиликата на Свети Валентин в Терни (Базилика ди Сан Валентино).

В католическата Енциклопедия се споменава и за трети светец с името Валентин, който се отббелязан в ранните мъченици под датата 14 февруари. Той е бил измъчван в Африка с няколко свой другари, но нищо повече не се знае за него.

Свети Валентин
Свети Валентин

Няма никакви романтични елементи в оригиналните средновековни биографии на нито един от тези мъченици. Когато свети Валентин е започнал да се свързва с романтика през 14-ти век, разграниченията между Валентин от Рим и Валентин от Терни са почти напълно загубени.

През 1969 при преразглеждането на Римския Католически Календар на Светците, църковния празник на Свети Валентин на 14 февруари е бил премахнат от основния Римски календар и сведен до по-специфични календари (местни или национални), поради следната причина: „Въпреки, че възпоменанието за Свети Валентин е древно, той остава в определени календари, но освен името му нищо повече не се знае за Свети Валентин освен, че е погребан във Виа Фламиния на 14 февруари“. Ежегодния църковен празник все още се празнува в Балзан (Малта), където се твърди, че са открити мощите на светеца, както и от всички Традиционни Католици, които се ръководят от по-стария календар от преди втория Ватикански Съвет. 14 февруари се празнува като деня на свети Валентин и от други христиански секти. Той има ранга на „възпоменание“ в календара на църквата на Англия.

Легенди за Свети Валентин

Свети Валентин се споменава за кратко в ранносредновековната Legenda Aurea. Според тази версия, Свети Валентин е бил преследван като християнин и разпитван лично от римския император Клавдии II. Клавдии бил впечатлен от Валентин и се опитал да го накара да приеме Римското езичество за своя вяра, което щяло да му спаси живота. Валентин отказал и в същото време се опитал да накара Клавдии да приеме Християнството. Това била и причината за екзекуцията му. Твърди, се че преди това е извършил чудо като е излекувал сляпата дъщеря на тъмничаря.

Понеже Legenda Aurea също не предоставя никакви романтични връзки с името на Свети Валентин, има друго предание достигнало до днешно време което го представя като свещеник, който се опълчва срещу закона на римския император Клавдии II, който забранява на младите мъже да се женят. Императора вероятно предприема тази стъпка за да увеличи и заздрави войската си защото вярвал, че от женените мъже не стават добри войници. Свещеника Валентин обаче, тайно извършвал сватбени церемонии. Когата Клавдии разбрал за това той наредил свещеника да бъде арестуван и хвърлен в затвора.

Има едно допълнително разкрасяване на „Златната Легенда“, което е широко разпространено макар и да няма никакви исторически факти, които да го потвърждават. Вечерта преди екзекуцията си Валентин написал първата „валентинка“, адресирана до младо момиче – неговата възлюбена, която била дъщерята на тъмничаря, която той излекувал и с която се бил сприятелил. Това  писмо той подписал с „Твой Валентин“.

Модерни времена

През 1797 британски издател пуснал сборник със сантиментални стихове, които могат да бъдат използвани в случай, че влюбения не успее да измисли свой собствени. По това време вече се отпечатвали и ограничен брой картички със стихчета и скечове, наричани „механични валентинки“ и намаляването на цените на пощенските услуги през следващия век установило по-малко личната но пък по-лесна практика да се изпращат „Валентинки“ по пощата. Това за пръв път довело до възможността да се разменят анонимни картички което се приема и за причината на появата на доста пикантни стихове в една иначе доста викторианска епоха.

Хартиените валентинки станали толкова популярни в Англия в началото на 19-ти век, че се произвеждали във фабрики. По-засуканите валентинки били правени с дантели и панделки. В Обединеното Кралство малко над половината от населението е похарчило пари за Валентинки или около 1.3 милиона паунда били харчени годишно за картички, цветя, шоколади и други подараци, които били изпратени с над 25 милиона картички. Преоткриването на деня на Свети Валенти било проследено от Ерик Шмит, американски писател. През 1849 той казва „Свети Валентин се превръща … по-скоро се е превърнал в национален празник.“ В щатите първите масово произвеждани валентинки са пуснати малко след 1847 година от Естер Хоуланд (1828-1904).

Валентинки от края на 19 и началото на 20-ти век:

Валентинка от края на 19 век
Валентинка от края на 19 век
Валентинка от края на 19 век
Валентинка от края на 19 век
Валентинка от края на 19 век
Валентинка от края на 19 век
Валентинка от края на 19 век
Валентинка от края на 19 век
Валентинка от края на 19 век
Валентинка от края на 19 век
Валентинка от края на 19 век
Валентинка от края на 19 век
Валентинки от 1900-1930 година:
Валентинка от 1900-1930 година
Валентинка от 1900-1930 година
Валентинка от 1900-1930 година
Валентинка от 1900-1930 година
Валентинка от 1900-1930 година
Валентинка от 1900-1930 година
Валентинка от 1900-1930 година
Валентинка от 1900-1930 година

 

Детски Валентинки:
Детска Валентинка
Детска Валентинка
Детска Валентинка
Детска Валентинка

 

Празника в западните култури

В Испания деня на Свети Валентин е познат като „San Valentín“ въпреки, че в Каталуня е заменен до голяма степен от празника на розата и/или празника на книгата на La Diada de Sant Jordi (деня на свети Георги).

В Португалия празника е познат като „Dia dos Namorados“ (Деня на влюбените/Деня на онези, които се обичат);

В Дания и Норвегия деня на Свети Валентин е познат като Valentinsdag. Той не е широко известен, но печели все по-голяма популярност повлиян от американската култура.

Във Финландия Свети Валентин се нарича Ystävänpäivä, което се превежда като „Деня на приятелите“. Както показва и името този ден е повече посветен за това да поздравиш всичките си приятели от колкото онзи които обичаш.

В Естония деня на Свети Валентин се нарича Sõbrapäev, което има същото значение.

В Словения има поговорка „Свети Валентин носи ключове от корени“, така че на 14 Февруари, растенията и цветята започват да растат. Свети Валентин се празнува като деня, в които започва работата в лозята и полето. Твърди се също така, че тогава птиците си правят предложения и се женят на този ден.

В Рuмъния, традиционния празник на влюбените е Dragobete, който се празнува на 24 Февруари. Той е кръстен на герой от фолкора, който е син на Баба Дочия.

В Литва и Латвия, е обичайно за хората да поставят стикери върху лицата и дрехите на приятел или роднина. Празникът за първи път се празнува, след като двете страни придобиват независимост от Съветския съюз през 1990 година.

Деня на Свети Валентин се нарича Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου в Гърция и Кипър, което се превежда по същия начин. Всъщност в православната църква има друг светия защитник на влюбените, но за гърците Валентин е по-популярен.

Свети Валентин - подарък
Свети Валентин – подарък

Според еврейските традиции на 15-тия ден от месец Ав – Tu B’Av (обикновено август) е фестивала на любовта. В древни времена девойките са носели бяло и са танцували във винарните, където момчетата са ги чакали. В модерната израелска култура това е ден в който се правят предложения за сватба и се дават подаръци като картички и цветя.

Латинска Америка

В някои страни от латинска америка денят е познат като „Día del Amor y la Amistad“ (Ден на любовта и приятелството). Например МексикоКоста РикаЕквадор и Пуерто Рико, както и други. Също така е обичайно да се видят хора изпълняват „актове на благодарност“ за своите приятели.

Азия

В Южна Корея жените подаряват шоколад на мъжете на 14-ти февруари, а мъжете подаряват бонбони (не шоколадови) на жените на 14-ти март (Белия ден). На 14 април (Черния ден), онези които не са получили нищо на 14 февруари или март ядат черни нудели в корейски ресторант „оплаквайки“ техния самотен живот. 14-тия ден на всеки месец е свързан с любовта в Корея, въпреки че повечето от тях са неясни. От януари до декември: Деня на свещта, Ден на Свети Валентин, Белия ден, Черния ден, Деня на розата, Деня на целувката, Сребърния ден, Зеления ден, Деня на музиката, Деня на виното, Деня на киното, и Деня на прегръдката.

В Китай е прието мъжете да дават шоколад, цветя или и двете на жените, които обичат. Така наречения „Ден на китайския Свети Валентин“ е Qixi фестивал, празнува на седмия ден от седмия месец от лунния календар. Той отбелязва деня, в който е било разрешено на говедаря и плетачката да бъдат заедно. Модерния Свети Валентин се празнува на 14 февруари на слънчевия календар всяка година.

В Тайван Мъжете правят подаръци на жените в деня на Свети Валентин, а жените им правят подаръци на Белия ден.

Във Филипините, Свети Валентин се нарича „Araw ng mga Puso“ или „Деня на Сърцата“. Той обикновено се отбелязва с рязко покачване на цените на цветята.

Япония
Обичая само жените да подаряват шоколад на мъжете изглежда се дължи на правописна грешка в рекламата на шоколадена компания. Жените в офиса подаряват шоколад на колегите си. За разлика от западните страни, подаръци като картички, свещи или вечери не са обичайни и всъщност всичко се състои в това да дадеш точното количество шоколад на точния човек. Японските шоколадови компании правят половината от годишните си продажби през този ден от годината.

Много жени се чувстват задължени да подадрят на колегите си шоколад, освен когато деня се пада в неделя. Това е познато като гири-чоко, от гири (задължение) и чоко (шоколад). Колегите получават по-евтин шоколад. Докато любимия получава скъп шоколад. Приятелките може да си разменят шоколад познат като томо-чоко от томо (приятел).

Индия
В Индия в древността е имало традиция на почитане на Камадева, господаря на любовта. Илюстрован с еротични гравюри в групата паметници на Кхаджурахо и написването на Камасутра – правенето на любов. Тази традиция е изгубена през средните векове, когато Камадева вече не е почитан и на публичното показване на сексуална привързаност започва да се гледа с неодобрение. През 1992 година празнуването на Свети Валентин започва да набира привърженици със специални програми по телевизията и радиото и дори състезания за любовни писма.

Ислямски страни

Саудитска Арабия

В Саудитска арабия през 2002 и 2011, религиозната полиция забранява продажбата на всякакви предмети вързани с празнуването на Свети Валенти, като нарежда на продавачите да премахнат всички червени предмети понеже празника се смята за християнски. През 2008 тази забрана създава черен пазар за продажба на рози и опаковъчна хартия.

Пакистан

Политическата партия Джамаат-е-ислями се е обявила за забраняване на празника. С изключение на това, празнуването набира широка популярност и цветарите са в очакване да продадат голямо количество цветя, особено червени рози.

Иран

През първата част на 21-ви век, празнуването на Свети Валентин е широко критикувано от ислямските учители, които смятат, че празника е в разрез с ислямската култура. През 2011 Съюза на собствениците издава директива за забрана на отпечатването и разпространението на стоки или услуги, насърчаващи празника, включително картички, подаръци и плюшени мечета. „Отпечатването и производството на всякакви стоки, свързани с този ден, включително на плакати, кутии и картички украсени със сърца или полу-сърца, червени рози и всички дейности за насърчаване на този ден са забранени … търговски обекти, които нарушават това ще бъдат правно преследвани“, гласи предупреждението на съюза.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Поверия за Свети Валентин
Свети Валентин – 14 февруари
Свети Валентин – пожелания
Магически ритуали на Свети Валентин
Топ идеи за декорации за Свети Валентин

🎁 Какви подаръци да подарим за Свети Валентин

Back to top button