Св. Александър, Йоан и Павел

На 30 август почитаме Св. Александър, Йоан и Павел - имен ден

Св. Александър, Йоан и Павел

На този ден Православната църква чества ден на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българската православна църква – пренасяне на мощите на Св. Александър Невски.

Дата на която се празнува имения ден

Св. Александър, Йоан и Павел отбелязваме на 30 август 2024г., (петък).

Свързани статии

На Св. Александър, Йоан и Павел празнуват имената (именници)

АЛЕГ, АЛЕК, АЛЕКО, АЛЕКС, АЛЕКСАНА, АЛЕКСАНДРА, АЛЕКСАНДРИНА, АЛЕКСАНДРИЯ, АЛЕКСАНДЪР, АЛЕКСЕЙ, АЛЕКСЕНИЯ, АЛЕКСЕНКА, АЛЕКСЕЯ, АЛЕКСИ, АЛЕКСА, АЛЕКСИНА, АЛЕКСИЯ, САША, САШО, САШКА

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Св. Александър

Св. Александър участвал в Първия вселенски събор вместо престарелия и болен патриарх Митрофан, след чиято смърт бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 г. Той бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници.

Веднъж, както свидетелства историкът Созомен, езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ. Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и с твърдост му казал: “В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!” И философът веднага онемял. Това чудо обърнало самия философ и мнозина други към Христовата вяра.

Св. Александър, Йоан и Павел - 30 август
Св. Александър, Йоан и Павел – 30 август

За друго едно чудо – внезапната смърт на Арий вследствие на молитвата на св. Александър – сведетелства неговия съвременник св. Атанасий Александрийски в писмото си до епископ Серапион. Еретикът Арий отхвърлял Божеството на Иисус Христос. За това лъжеучение бил осъден на Първия вселенски събор и предаден на отлъчване от Църквата. По-късно той проявил лицемерно разкаяние и склонил император Константин Велики да го помилва. Константин заповядал на патриарх Александър да допусне Арий до църковно общение. Но патриархът бил строг ревнител на истината. Той виждал неправдата и не желаел да бъде изпълнител на царската повеля.

Изпаднал в мъчително недоумение, Александър от все душа се обърнал към Бога и с пламенна молитва, щото сам Господ по каквито пътища знае, да не допусне да се вмъкне в Църквата най-злият нейн враг. И Бог изпълнил молитвата на праведника. На другия ден сутринта Арий, заобиколен от свои съмишленици, тръгнал да отиде в съборния храм. По пътя внезапно почувствал силни стомашни болки, паднал и умрял. Всички били поразени от внезапната смърт на еретика и то в минутата, когато той вече тържествувал от своя кощунствен успех. В това събитие всички признали чудното Божие застъпничество за опазване чистотата на светата православна вяра.

Св. Александър починал в 340 г. на 98-годишна възраст.

Св. Йоан Постник 

Св. Йоан Постник управлявал Църквата във време на император Анастасий и починал в 595 година. Той бил четвърти по ред византийски патриарх, който носел името Йоан (пръв с това име бил светият Йоан Златоуст).

Св. Павел

Св. Павел управлявал Църквата като патриарх само 5 години. Като видял засилването на иконоборческата ерес. Той се отказал от патриаршеската катедра и се оттеглил в манастир. До самата си смърт Св. Павел не преставал да влияе чрез своите внушения и убеждавания за възстановяването на иконопочитанието.

Умрял в 784 г., като малко преди смъртта си приел велика схима.

Имен ден Александър

На 23 ноември църквата чества паметта на Св. Александър Невски, а на 30 август – събитията, свързани с решението на император Петър Велики мощите на светеца да бъдат тържествено пренесени от храм „Рождество Богородично“ – гр. Владимир, където почивали, в новооснования Санкт Петербург. Светите мощи били положени в построената в негова чест Александро-Невска лавра, където почиват и до днес.

Пожелания за Св. Александър

Честит Александровден!
С достойнство и чест носи името си – име достойно за княз! Бъди над нещата и винаги защитавай принципите си.
Обичай!


На именния ти ден, Александър, мога да ти пожелая шаблонните неща, но предпочитам да съм искрен
и да ти кажа само: давай смело напред, брат, бъди корав,
бори се с живота и остани такъв точен и верен приятел.
Наздраве и да почерпиш!


Честит имен ден, Александра!
Ти си момиче, което никога не мога да забравя!
Пожелавам ти да си много здрава, а красивите ти очи винаги да блестят от щастие, любов и любопитство към света.
Весел празник!

👉 Вижте пълната колекция Пожелания за Александър

Вътрешни препратки

Именни дни през месеца
Именни дни през август
Празници през месеца
Значение на имета
Всички именни дни през годината

Външни препратки

Православието
Съновникът

Не пропускайте да видите и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на дете
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъже

Back to top button