св. Сава, Савинден

На 5 декември почитаме Св. Сава - имен ден

св. Сава, Савинден

Православната църква чества Свети Сава (Савинден) – в българските народни вярвания, Сава е жена – светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец – мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Ето и кратко видео с информация за празника 👇

Свързани статии


💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Дата на която се празнува имения ден

св. Сава, Савинден отбелязваме на 05 декември 2024г., (четвъртък).

На св. Сава, Савинден празнуват имената (именници)

САВА, САВЕЛ, САВЕЛИЯ, САВЕТА, САВИН, САВИНА, САВИЯ, САВКА, СИЛВА, СИЛВАНА, СИЛВЕНА, СИЛВЕСТЪР, СИЛВИНА, СИЛВИЯ, СЛАВ, СЛАВА, СЛАВЕЙ, СЛАВЕЯ, СЛАВЕЙКО, СЛАВЕНА, СЛАВИ, СЛАВИЛ, СЛАВИН, СЛАВИНА, СЛАВКА, СЛАВО, СЛАВЧО, СЛАВКО, СЛАВЯН, СЛАВЯНА, ЕЛИСАВЕТА, Елисавет, Елисавета, Сава (за жена), Сава(за мъж), Савка, Савко, Савина, Савчо, СЪБА, СЪБКА, СЪБИ, СЪБЧО, СЪБОТИН, СЪБИЛЯН, СЪБИНА, СЪБКО, СЪБОТИНА, Съба, Съби, Събка, Събко, Събин, Събина, Събо, Съботин, Съботина, Събчо, Слав, Слава, Слави, Славка, Славил, Славко, Славой, Славомир, Славотин, Славодин, Славуна, Славен, Славена, Славчо

св. Сава - Савинден
св. Сава – Савинден

Описание на именния ден

В източноправославната църква, този ден е посветен на светец мъж – Свети Сава.

Той е смятан за основател на множество манастири.

Според народните вярвания Свети Сава пази реколтата от измръзване, а хората – от порязване с остри предмети. Познат е също израза: „Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява„.

Житие на светеца

През дългия си и свят живот, преп. Сава странства, стремейки се към пълна самота за да може всецяло да се предаде на молитва и богомислие. Живее в манастири и в близост до тях в пещери, накрая Сава се установява в една пещера на Силоамският поток, където в постоянна молитва и съвършено уединение прекарал няколко години.

След това при него започнали да идват и други, които желаели тих и усамотен живот. Постепенно цялата долина на Силоамският поток се заселила от пустиножители. Оставили всички грижи за тукашния живот, те само на Бога възлагали своите надежди.

Като получил след смъртта на майка си богато наследство, Сава построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, из които вече се оформила лаврата или големият манастир.

В него се събрали много братя и йерусалимският патриарх поставил Сава за духовен ръководител на отшелническите обители. Починал тихо в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година.

Празника в България

В някои райони се празнува за сечено и порязано, затова се избягва да се сече и реже. Жените не пипат остри предмети (ножици, ножове, игли), за да не им причинят зло Варвара и Сава.

В този ден яловите булки стават още в тъмно и пресяват брашно през ново сито, обърнато наопаки. А най-старата жена в дома нарежда: „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема.“ и вярват, че след като раздаде омесения и опечен обреден хляб на кръстопът, до годината рожба ще добие.

В определени райони празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

Сава“ от старогръцки е „събота“ (предвиждащ).

Варено жито

Обяд

  • 10
  • 00:35 ч.
  • 589 кал.

Вкусно варено жито за всеки повод.

Продукти: жито, орехи, обикновени бисквити, лимонова кора, пудра захар

Пожелания за Св. Сава

Името ти го доказва, че си силен, добър и нежен. Чашите с вино напълни и се поздрави за триумфа си! Честит имен ден!


Ти си слънцето за мен! Ти си радостта за мен! Ти си моя наркотик да е Честит именият ти ден!


Името носи си чисто, за да грее от род на род, от век на век. Човек за името живее и само с име е човек.


Честит имен ден! Името ти свято днес да бъде то полято с руйно вино, песни, танци, в еселба и така до сутринта!

👉Вижте пълната колекция Пожелания за имен ден

Народни поверия и традиции

Според наодните вярвания Варвара и Сава са сестри девици, които се грижат за здравето на децата. Те се считат още за орисници, които определят съдбата на новородените.

На този ден гадателки и баячки правят магии за задомяване на неомъжените момичета, които отиват на тайно място по късна доба, носейки само сито и брашно, и докато месят, старите жени ги учат на хитрини за къщната работа и как да си намерят подходящ жених.

Омъжените, но все още незаченали жени пресяват брашно преди изгрев слънце през обърнато сито, докато най-старата жена в дома нарежда „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне коремът„. За здраве и плодородие всички жени раздават питки на празника.

Според други народни предания Сава е жена, свързана с царството на мъртвите и света на болестите. Затова на този ден жените ходят на гробищата, палят свещи, раздават варено жито, ябълки и хляб за душите на умрелите.

Друга традиция е да се празнува за сечено и порязано, на този ден никой не трябва да пипа остри предмети, за да не се порязва никой вкъщи през идната година.

На местата, където Сава е възприеман като мъж, често се счита и за покровител на вълците. Друга традиция е да се месят и раздават за здраве мекици, но основната суматоха около този и предния ден преминава в подготовката за Никулден.

👉Вижте още за Св. Варвара, Св. Сава и Св. Никола – трапези и традиции

Вътрешни препратки

Именни дни през месеца
Именни дни през декември
Празници през месеца
Значение на имета
Всички именни дни през годината

Външни препратки

Wikipedia
Православието
Съновникът

Не пропускайте да видите и ⤵️
Пожелания за имен ден на дете
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъже

Back to top button