Когато пържите дроб, за да стане крехък, дръжте го 30 минути в прясно мляко. След това го подсушете с кухненска хартия. Посолете когато го изпържите.
Ако са ви останали парченца сирене или кашкавал, разтопете ги на слаб огън в прясно мляко и ще получите чудесен сос.
Ако нямате прясно мляко за палачинките, направете ги с газирана или обикновена вода. Ако искате да не намазнявате непрекъснато тигана, когато пържите палачинките, добавете олио в тестото.
Мнозина обичат прясното зеле, но не харесват миризмата му при готвене. За да не „ухае”, сложете филия хляб, напоена с оцет, вурху капака на съда. Тя ще поеме голяма част от неприятната миризма.
Не изхвърляйте стария хляб. Направете от него сухар и приберете в кутия, така ще имате винаги галета, когато ви потрябва.
Когато готвите зеленчуци, не изхвърляйте нищо. Всичко, което ви е останало, сварете и прецедете. Налейте в подходящи съдчета и ги употребете, когато правите супа или сос. Ще останете изненадани колко ароматен бульон се е получил.
Зелените подправки ще съхраните за по-дълго, ако ги прибирате в хладилника в затворен буркан, а не в найлонов плик.
Репичките ще се запазят по-дълго свежи, ако натопите листата им във вода.
Първо измивайте зеленчуците в подсолена вода, а след това в течаща. Така ще остраните попадналите в тях насекоми.
Завехналите листа на салатата ще освежите, ако ги потопите в хладка вода с лимонов сок.
Когато варите риба, сложете солта в началото, а ако е месо – накрая.