Ходете с боси крака

Защо е полезно да ходите с боси крака?

Ползите от ходенето с боси крака

Баня с отвара от орехови листа и морска сол се прави, като в обикновена вода, в която ще се къпе детето, се слага малко морска сол и се добавя отвара от орехова шума, приготвена така: 200 гр сурови или сушени листа от орех се варят в 2 л вода, докато остане наполовина, и се прецежда. Температурата и продължителността на банята са както обикновено. Полезна е при рахит и бронхит.

Ходете с боси крака
Ходете с боси крака

Баня с отвара от дъбови кори

Един килограм дъбови кори се измиват с четка и се варят в 6 л вода, докато остане наполовината. Получената отвара се прецежда и налива към другата вода във ваната (корито). Температурата на водата е 35-37 градуса, а продължителността 10-20 мин. Полезна е при кожни заболявания.

Свързани статии

Синапова (хардалова) баня

В топла вода се поставя добре завързана кърпа или торбичка от рядко платно със 100-150 гр прясно счукано (смляно) синапено (хардалово) брашно и се държи, докато водата стане мътна.

Продължителността на банята е 10-15 мин. Полезна е при простудни заболявания, бронхит, бронхоплевмония и др.

Ходете с боси крака и газете в студена вода

Ходенето с боси крака, особено по мокра от росата трева, е извънредно здравословно, закаляващо. То е най-доброто и ефикасно средство за лечение на студени крака, запек, главоболие, безсъние, неразположение и др.

Добре е децата да се оставят цяло лято да ходят боси или със сандали, за да се калят и винаги да имат апетит. Същевременно това ще ги излекува от рахит, малокръвие, скрофули, изнеженост и др.

Газенето в студена вода има същото действие, както и босото ходене, но е значително по-силно дразнещо.

С боси, но топли крака се ходи или стои на място в течаща или не вода, дълбока до средата на прасците, секунда или минута според самочувствието.

Вижте още и ⤵️
Масаж за здрави и стегнати крака
Подсичане между пръстите на краката
Трикове срещу миризливи крака
Вълшебните свойства на размразената вода

Back to top button