Червеното вино – елексир на младостта

Как да останем млади

Червеното вино – елексир на младостта

Към средата на миналото столетие 60- годишните за първи път надминаха броя на 18-годишните. Като , че ли новините са добри, но остарявайки, хората стават крехки, болни и зависими. Здравословната старост е от полза и за нас, и за обществото. Подобряването на здравето на възрастните граждани е една от най-важните задачи на съвременната медицина. Но ако искаме хората да са здрави до старини, трябва да разберем механизмите, които разрушават телата ни с времето. Търсенето на методи за забавяне и дори спиране на стареенето е от повече от 60 год…

спиране на стареенето
спиране на стареенето

За последните 10 години е постигнат удивителен прогрес. През 2009 г е установено, че лекарството рапамицин увеличава живота на мишки с 10 – 15 %. След 2 години изследването показва, че експерименталното изчисляване на „сенесцентните” клетки (неработещите клетки, които се натрупват с възрастта и поразяват тъканите) е подобрило здравословния срок на живот на лабораторни мишки. Тези резултати не могат да не радват онези, които обвиняват сенесцентните клетки за здравословните проблеми и търсят мерки за борба с тях.

Провеждат се изследвания, чиято задача е да се промени нивото на експресия (процес, при който информацията на гена се използва за производство на десетки хиляди белтъци, необходими на клетката в процеса на стареене). Те показват, че най-големите изменения протичат в гените, които регулират процеса на производство на „месинджъри на РНК”. Те предават информацията, съхраняваща се в ДНК, в клетъчните механизми, които я превръщат в белтъци.

Свързани статии

В клетката на човека белтъците, известни като „фактори на сплайсингана РНК”, определят какъв месинджър на РНК може да се направи за строителните блокове на РНК в процеса на т. нар. сплайсинг на РНК. Способността на нашите клетки да правят това, с възрастта се ограничава. Не е ясно следното: тази загуба настъпва заради това , че сенесцентните клетки се натрупват в стареещите тъкани или заради нещо ново, случващо се паралелно със стареенето на клетките.

Неотдавна побликувано в BVC CeII BioIogy изследване показва, че природните вещества всъщност могат да подмладяват стареещите клетки, засягащи сплайсинга на РНК.

Червеното вино - елексир на младостта
Червеното вино – елексир на младостта

В хода на експеримента учените обработили такива клетки със съединения, синтезирани на основата на ресвератрола – натурален продукт, който се съдържа в червеното вино, плодовете и друга храна, което трябва да промени сплайсинга на РНК в раковите клетки. Ресвератролът може да се открие в много натурални продукти и той влияе върху най-различни клетъчни пътища. Но синтетичният вариант на учените се оказал много по-точен и засягал предимно сплайсинга на РНК.

Обработените сенесцентни клетки демонстрирали поразителен ефект на „подмладяване”. Схемите на сплайсинга на РНК се обновили до своето младежко състояние и сенесцентните култури отново започнали да растат. Вариации на основния експеримент показали, че факторът на ограничаването на сплайсинга е разделен със стареенето на клетките, но взаимодейства с него.

Възстановяването на сплайсинга на РНК обновява, сенесцентните клетки отчасти защото нашите клетки обикновено проявяват стареене чрез съкращаване на теломерите или с постепенна загуба на ДНК в краищата на хромозомите , която настъпва при повторното деление на клетките. Някои фактори на сплайсинга на РНК, които намаляват с възрастта, могат да възстановят теломерите , а заедно с възстановяването на теломерите спира и стареенето на клетките.

Ограничаването на сплайсинга има сериозни последствия за способността на клетките да се делят и това как тъканите се справят със стреса. То ограничава реакцията на клетките, което потенциално води до крехкост – отличителна черта на стареещите организми, включително човешкия. Това не само отваря вратата за детайлно изучаване на сплайсинга на РНК, но и показва, че ограничението на сплайсинга може да бъде най-важният механизъм на развитие на множество възрастови заболявания.

Още статии за виното:
Добрия дух на алкохола
Виното в съня

Back to top button