Букет на масата за Цветница

Как да украсим трапезата за Цветница с цветя от зеленчуци?

Букет от зеленчуци за Цветница

Наближава един от най-хубавите пролетни празници и си струва да подредите на трапезата изискан карвинг. Има лесни начини да оформите зеленчуци като красиви цветя. Не е трудно, ако имате сръчни пръсти и следвате съветите на професионалистите, които добре владеят изкуството на плейтването, или казано на български – представянето по най-добрия начин на ястието в чинията.

Букет на масата за Цветница
Букет на масата за Цветница

Може да започваме с изработването на розички за украса на блюдата. Най-добре е да опитате с краставица, морков и бяла ряпа. По-лесно ще усвоите техниката, ако използвате стерилизирана краставичка. След това се пробвайте с прясна или с друг зеленчук.

От стерилизирана краставица ще получите бледо зелена роза, каквато не се среща в градината, но на масата стои красиво. Ето как да я измайсторите.

Изберете по-едра краставичка от буркана, пригответе си белачка за зеленчуци и изпълнявайте следните инструкции:

  1. С белачката нарежете краставичката на съвсем тънки ивици.
    Ще са ви нужни 10 – 12 броя, без парчета от сърцевината със семките и кората. Не е необходимо ивичките да са еднакви, равни или с красиви краища.
  2. Оформете центъра на розичката от някоя от най-тесните и къси ивици, като я навиете леко спираловидно на тръбичка. Оформете второто листенце от втори резен краставица, като притиснете единия му край към основата на тръбичката, прегънете го в средната му част, отпуснете другия му край надолу и леко го засучете около основата на розичката.

    Букет от зеленчуци
    Букет от зеленчуци
  3. Третия резен краставица прилепвате към основата на първия розов листец, прегъвате го по същия начин през средата и, отпускайки другия край на резена надолу, го плилепвате с леко засукване около основата на розата. така второто листенце на розата е готово.
  4. По същия начин оформяте още десетина листенца. Понеже листенцата от стерилизирана краставичка са тънки и влажни, те от само себе си се залепват един за друг и няма нужда готовото цветче да се фиксира и закрепва с клечка за зъби. Докато сглобявате розичката, не се стремете да майсторите идеални и симетрични форми. Единственото, към което трябва да се стремите, е да поставяте всяко следващо листенце на розата с известен отстъп спрямо предишното.

Ако резените от краставичката са твърде дълги, може при сглобяването на цветето да подрязвате долния им край, за да не става твърде обемиста основата на розичката.

Розички от прясна краставица, морков и ряпа

С прясната краставица работете по същия начин, както при стерилизираната.

Резултатът обаче ще е още по-свеж и много подходящ за празничната трапеза за Цветница.

Розички от прясна краставица, морков и ряпа
Розички от прясна краставица, морков и ряпа

Добре ще е да комбинирате цветето от прясна краставица с розички от морков и ряпа. Техниката е същата, но тънкостта за изработването им е финалното стабилизиране на готовото цвете с 1 или 2 клечки за зъби, набучени на кръст в основата на цветето, както и изрязването на твърде дългите долни краища на зеленчуковите резени. 

Розичките от морков и ряпа трябва да се намажат с олио или зехтин, за да не повехнат.

Те са още по-ефектни, като се оцветят допълнително със сок от червено цвекло. Може леко да намажете краищата на розовите листенца със сока, а може и да потопите цялата готова розичка в сок. Ще получите различно по интензивност оцветяване в розови и по-наситени червени нюанси.

Букет от лалета

За да поднесете този ядлив букет на масата, не е нужно да имате каквито и да било сръчности на карвинг майстори.

Просто разрежете частично доматите (за предпочитане продълговати) на 4 части от върха към основата.

Букет от лалета
Букет от лалета

Внимателно отстранете вътрешността със семето и ги напълнете с намачкано и овкусено с подправки по избор сирене. Наредете ги в чинията като букет от лалета или макове , а за стеблата на цветята използвайте пера от пресен лук, Поръсете със сол и зехтин готовия букет и очаквайте овации.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Пожелания за Цветница
Трапезата на Цветница
Обичаи за Цветница
Поверия за Цветница

 

Back to top button