Да спасим нашите кучета

За намордниците и кастрацията

Любовта към кучетата

Много години в нашия сайт ние се стараем да ви бъдем полезни като непрекъснато публикуваме най-различни статии от всевъзможни сфери, както от бита, така и от  ежедневието и запазване на здравето и психиката.

Публикациите са насочени към тълкувателни елементи на различни сънища и техните предсказания, така и препоръчителни рецепти за здраве и красота използвайки основно многобройните билки, които се раждат в нашата страна.

На нашият сайт ще намерите също така и препоръчителни спортни упражнения за поддържане на здраво тяло, рецепти за здравословно хранене и още много други теми касаещи здравето и доброто ни самочувствие.

Свързани статии
Да спасим нашите кучета - голдън ретривър
Да спасим нашите кучета – голдън ретривър

Статията, която искам да ви предложа днес е с малко по-друга насоченост и ще се опитам да ви заинтригувам с темата за кучетата /нашите домашни любимци/. 

Бих искала да насоча вниманието ви основно към отношението ни като стопани на нашите прекрасни любимци, а така също и на тези, които все още нямат такива, но всеки ден волно или неволно срещат по пътя кучета или котки.

Преди няколко месеца във връзка със зачестилите злополуки с хора и деца нахапани от кучета държавните институции излязоха със закон предвиждащ поставяне на намордник на всяко куче тежащо над 5 кг, независимо от неговата порода.

Както за всяко ново нещо имаше много коментари за това кое е добре и кое е зле и този намордник как ще се отрази здравословно на кучетата, не можейки по този начин да дишат правилно в жегата и т н и т н.

Но целта на статията е не изискването за поставяне на намордник дали е правилно или не в наложения закон. Аз лично не харесвам налагането на собственото си мнение върху това на другите. Всеки сам трябва да има собствено мнение и становище. Именно с тази цел пиша тези редове. 

Помислете си, през живота ви колко пъти някой друг ви е нареждал да правите това или пък да не правите онова, защото едното е редно пък другото грешно? Но кое всъщност е редното и кое грешното? Кой може да ни каже и кои са критериите за точната мярка?

В тази връзка ще ви запозная с конкретния случай с нашия домашен любимец.

Със съпруга ми отглеждаме женски голдън ретривър, която в момента е на 5 г. През всичките тези години при разходките си навън, които винаги са голямо удоволствие за нас /разбира се особено за нея/ сме срещали най-различни хора и отношения към животното. Както сами се досещате, някои са много позитивни, усмихнати и ѝ се радват, защото тя е от порода много любвеобилна и умна /може би знаете, че тази порода се използва за обучение на кучета водачи на слепи хора/, но има разбира се и хора гледащи ни с възмущение и омраза. Но това е съвсем разбираемо.

Искам да засегна темата:

Намордник

Може би една или две седмици преди да излезе задължителния закон за поставянето на намордници ние сами решихме да ѝ купим такъв и да я разхождаме с него навън (но когато си играем го махаме, разбира се).

Основната причина беше, че хората живеещи в блоковете незнайно защо предпочитат да изхвърлят храна през прозореца, вместо там където е редно – в канала или мястото определено за тази цел. Може би от благородни чувства “за да хранят животните“.

Бих искала да вмъкна за тези, които не са запознати с апетита на тази порода, че голдън ретривърите нямат развито чувство за наситеност – те винаги са много гладни и могат да изяждат толкова колкото им дадете докато стомахът им не се пръсне и настъпи фаталния край.

Тази храна изхвърляна от прозорците на апартаментите с “благородна“ цел както сами можете да се досетите през летните жеги много бързо се разваля и нашият любимец съответно много често боледуваше.

Опитвали сме много начини, но все без резултат и затова решихме да изпробваме и чрез поставяне на намордник. И той се оказа много ефективен. Няма спор, че много мие мъчно като “арестувам“ по този начин муцуната на нашата красавица, но в края на деня тя е щастлива, защото е здрава и жизнена.

Отново коментарите баха най-различни: “Защо мъчите животното?“, “Та то не може да диша!“, “Горкото животно, то умира от жега”., или пък майки да казват на децата си: “Това куче е с намордник, защото е лошо и хапе“. Само, който е запознат с ненаситния апетит на тази порода идва и казва: “С намордник е защото яде каквото намери, нали?“, но това са малко хора. Както казах и по-нагоре в статията всеки има право на мнение не е нужно аз или някой друг да ви го налага.

Бих искала да кажа няколко думи и относно:

Кастрацията

Много често от случайни хора чувам препоръката да кастрирам кучето си, защото така било по-добре за него, а и така било РЕДНО.

Ще ви цитирам дословно: “Кастрирай я, защото може да ѝ се появят кисти и да стане много лошо. А и щом нямаш намерение да я пускаш по-добре е да я кастрираш“. Моят въпрос е: За кого е по-добре? За кучето или за стопанина? Защото е по-лесно на стопанина, разбира се! Не трябва да се чисти след нея, не трябва да ѝ се слагат “памперси”, когато е разгонена.

Това, което може да се намери в интернет по въпроса относно кастрацията – те само съобщават – това била РУТИННА процедура. Както и статии, който ви съветват: “Кастрирай кучето си ако го обичаш“.

Но аз все пак искам да обърна вашето внимание върху разликата между едно кастрирано и едно некастрирано /пълноценно/ куче. Виждали ли сте стройно, стегнато, игриво и пълно с живот куче, което е било кастрирано? Аз лично не! След кастрацията те губят любовта си. По този начин наистина ли показваме обичта си към тях? 

Никога не съм против хората да дават съвети за това от което разбират. Ние също го правим, даваме своите съвети чрез публикациите ни всеки ден. Но има една тънка разлика, и тя е – ние с нищо не налагаме нашето мнение.

Всеки от вас търси и чете това, което го интересува, т е вие търсите съвет за интересуваща ви тематика. Търсите подкрепа как да направите нещо за което не сте сигурни или пък сте любопитни да научите нещо ново. Тази статия може да ви хареса, но може и да не ви хареса. Аз просто споделих някои свои мнения като стопанин на куче от порода голдън ретривър, без да ангажирам и налагам каквото и да било.

И именно това е идеята на тази публикация. Да си създадеш свое мнение, да помислиш, без някой да ти казва какво е редно и какво не! Или както англичаните казват: “Think outside of the box“!!! Живота е един и нека го живеем според нашите разбирания и желания и да мислим извън общо приетата “рамка“ на нашите мисли.

Ще се радваме да чуем и вашето мнение по засегнатата тема. Бихме искали да научим вие какво мислите за отглеждането на животни. 

Автор: В.Добрев

Вижте още и ⤵️
Как да изберем идеалната порода куче?
Кучетата ни пазят здрави
Какво сънуват кучетата
Кучешки физиономии точно преди да хванат наградка

Back to top button