Когато спим – слабеем

Ако не спим достатъчно пълнеем

Когато спим – слабеем, а когато не спим – пълнеем

Достатъчното количество сън способства за процеса на отслабване, отдавна твърдят учените. А недостигът на сън предизвиква хормонални и обменни нарушения, които стават причина за натрупване на допълнителни килограми.

Трябва да се наспиваме за да сме стройни
Трябва да се наспиваме за да сме стройни

На много хора сигурно им е позната следната ситуация: не ти се спи и нещо постоянно те зове към кухнята, където отваряш хладилника с надеждата да дочакаш по-лесно утрото. Но по този начин допълнителните калории гарантирано ще се наслоят някъде по тялото – най-често по бедрата и талията.

Ако страдате от редовно недоспиване, това има още една негативна последица – нямате достатъчно сили, за да се движите достатъчно, т.е. можете да забравите за стройното и стегнато тяло. При малко сън в организма се изработва повече кортизол, който пък способства за производството на инсулин. А именно инсулинът благоприятства за натрупването на мазнините в организма.

Свързани статии

Друго последствие от недоспиването е нарушението в производството на лептин, който създава чувството за насищане. Ако през седмицата човек спи по-малко от 4 часа в денонощието, при него забележимо ще се повиши нивото на инсулин в кръвта и ще се нарушат процесите на усвояване на глюкозата .

Ето защо недоспиването може да бъде и първата стъпка към захарния диабет. То е рисков фактор за развитието му заедно със заседналият начин на живот и неправилното хранене. Още повече, че лошият сън и недоспиването са симптоми на стреса.

От пълноценния отдих и качественото възстановяване на организма зависи жизнената енергия и ефективната загуба на теглото. Ако с всяка следваща нощ спите все по-малко, през деня със сигурност ще ядете повече. Само така тялото може да си набавя недостигащата му енергия.

Вижте и:⤵️
5 Съвета за отслабване, които всъщност трябва да избягвате
Причини за наднормено тегло
Добрият сън помага на жените да са по-слаби

Back to top button