Зимни грижи за уморени крака

Грижа за краката

Погрижете се за краката през зимата

В студеното време отделяйте не по-малко внимание на краката отколкото през лятото. През зимата ходилата се пресушават много по-бързо, кожата по-лесно загрубява заради затворените обувки. През тези месеци трябва да използвате козметика, която овлажнява, заглажда и регенерира кожата.

Зимни грижи за уморени крака
Зимни грижи за уморени крака

Вечер направете контрастен душ на ходилата или още по-добре-ванички. Добавете във водата морска сол и 1 с л суха лайка. След като кожата се напари, изтрийте с пемза или специална пила за пети загрубялата кожа. Намажете обилно с хидратиращ и мазен крем. Препоръчително е в него да има растителни масла – например жожоба, и глицерин.

Поне два пъти в седмицата правете подхранващи маски. Те най-добре смекчават кожата на ходилата.Смесете 3 с л кисело мляко, 1 жълтък, 2 с л растително масло и щипка сол. Намажете обилно, обуйте памучни чорапи. Измийте след 1 час.

Свързани статии

Ако петите ви са напукани, тогава използвайте мед за маските. Може да мажете и само с него след напарване и подсушаване на ходилата. Отгоре сложете листо от зеле и обуйте чорап. Спете така. След няколко процедури проблемът ще е решен. Може да използвате и регенериращ крем. Мажете тънък слой по петите, без да втривате прекалено.

Потенето е също сред зимните проблеми за краката. Най-често се дължи на обувки от изкуствен материал, но може и да е от нарушен хормонален баланс. Добре помагат вани с градински чай, дъбова кора или коприва. Трябва да ги правите няколко пъти в седмицата, а най-добре всяка вечер. 3 с л билка залейте с 1 л вряща вода. След 15 мин потопете краката. След месец потливостта ще се нормализира. Може да използвате и специални пудри и спрейове против потене. Те препятстват образуването на бактериите, които са причина за неприятния мирис. Защитават и от гъбички.

Заради дългото стоене с тежки груби обувки в отоплявани помещения, често се нарушава кръвообръщението в краката. То може да доведе до поява до грозни спукани капиляри или дори до варикоза. Затова при първа възможност сваляйте обувките. Занесете си в офиса накои по-леки и удобни. Масажът на краката помага много за нормализиране на кръвообращението.

Вижте още и ⤵️
Масаж за здрави и стегнати крака
Болки в краката

Back to top button