Как да се погрижим за колата си през зимата

Как да се справим с автомобила си през зимата?

Как да се погрижим за колата си през зимата

Шофирането през зимата може да бъде доста неприятно заради лошото време. Смяна на гумите, почистването на снега и леда от колата сутрин, размразяване на предното стъкло – това едва ли е пълен списък на предизвикателствата, които зимата може да ви поднесе.

Екипът на Съновник ви предлага няколко съвета относно грижата за автомобила ви през зимата и трикове, които ще ви помогнат да сте подготвени за студеното снежно време.

1. Заледени прозорци

Заледени прозорци
Заледени прозорци

Как да решим проблема: Смесете оцет и вода в съотношение 3:1. Нанесете разтвора върху заледената повърхност с помощта на бутилка с пулверизатор, за да я почистите.

Как да предотвратим проблема: Ако забележите, че прозорците на колата вече са заледени, има един лесен начин за тяхното бързо размразяване. Смесете 600 милилитра спирт, 150 милилитра вода и капка веро в шише с пулверизатор. Нанесете разтвора върху прозорците и ледът ще се разтопи.

2. Замръзнала ключалка

Замръзнала ключалка
Замръзнала ключалка

Как да решим проблема: Един лесен начин за поправяне на замразената ключалка се състои в употребата на дезинфектант за ръце. Спиртът в него помага за премахване на леда и отключване на колата. Просто изсипете няколко капки от дезинфектанта върху ключа и вижте как методът работи като на магия. Може да използвате един стар метод за решаване на този проблем. Нагрейте ключа с кибритена клечка или запалка и го поставете в ключалката. Само внимавайте да не се изгорите.

Как да предотвратим проблема: За да предпазите ключалката от замразяване, се опитайте да впръскате малко WD-40 в ключалката. Ако отделите малко време, за да направите тази проста процедура, преди настъпването на студените зимни дни, ще си спестите много неприятности.

3. Замръзнали врати

Замръзнали врати
Замръзнали врати

Как да предпазим вратите на колата от замразяване? Вие може да забравите за този досаден проблем с помощта на спрей за готвене. Просто впръскайте малко от него върху гумени уплътнения около вратите на колата и го разнесете с обикновена салфетка.

4. Замъглени прозорци

Замъглени прозорци
Замъглени прозорци

Как да решим проблема: Използвайте гъба за дъска, за да почистите замъглените прозорци, без да ги замазвате.

Как да предотвратим проблема: Напълнете стар чорап или платнена торбичка с пясък за котки. Завържете го и го поставете под седалката на колата. Пясъкът помага за абсорбиране на влагата и предпазва прозорците от замъгляване.

Допълнителен съвет: Не оставяйте отворени бутилки с вода или други напитки в колата през нощта.

5. Заскрежени странични огледала

Заскрежени странични огледала
Заскрежени странични огледала

Как да предотвратим проблема: За да избегнете заскрежаването на страничните огледала, може да ги покриете за една нощ с найлонова торбичка, фиксирана с гумен ластик. На следващия ден, когато свалите торбичката, огледалото ще бъде чисто и няма да се налага да го почиствате.

6. Замръзнали или заскрежени фарове

Замръзнали или заскрежени фарове
Замръзнали или заскрежени фарове

Как да предотвратим проблема: Първо почистете фаровете старателно и ги оставете да изсъхнат. След това нанесете тънък слой восък. Това ще попречи на снега и влагата да се натрупат по фаровете. Плюс това защитата може да продължи седмици.

7. Ако колата заседне в снега

Ако колата ви заседне в снега
Ако колата ви заседне в снега

В действителност, ако колата ви не е потънала до прозорците в сняг, лесно може да я извадите.

Как да решим проблема: Добра идея е да поставите няколко торби с котешки пясък в багажника на колата, ако шофирате през студените снежни дни. Ако тя заседне в твърд сняг или лед, просто поръсете малко от пясъка под гумите, за да я измъкнете. Друг чудесен трик за изтегляне на колата от снежна преспа е с помощта на вашите стелки. Извадете ги от превозното средство и ги поставете под гумите. По този начин ще предоставите достатъчно сцепление, за да изтеглите автомобила от снега.

Вижте още и ⤵️
Предпазване на кожата през зимата

Back to top button