Лимонът – мидийската ябълка

Лимона и неговите лечебни свойства

Лимонът – повече за този полезен плод

Универсално е приложението на лимона в различните ястия и коктейли. Плодовете на това вечнозелено субтропично растение се използват и в народната медицина.

Лимонът е известен на хората от 3 хиляди години. Древните гърци го наричали мидийската ябълка. За някои народи той бил символ на веселието и брачните церемонии.

Приложение

Още от древността та до днес хората го ценят заради меката част на плода, която съдържа много лимонена и други киселини, захар, витамините С, В1, В2, както и заради кората му – в нея витамин С е 2,5 пъти повече, отколкото в меката част. В кората на лимона са открити също етерични масла и минерални вещества.

Свързани статии

Плодовете на това растение укрепват имунната система, спомагат за свалянето на артериалното налягане. Известният лекар от древността Авицена ги препоръчал при сърдечни заболявания. Плиний Стари твърдял, че лимонът е великолепна противоотрова при ухапване от змия. А през Възраждането плодовете му се употребявали, като средство против чума.

Съхранение

Когато купувате лимони, гледайте кората им да е блестяща – това е признак, че са узрели. Колкото е по-тънка тя, толкова е по-сочен плодът.

Съхранявайте лимоните на хладно, проветриво и сухо място.

Лимонът - мидийската ябълка
Лимонът – мидийската ябълка

Лечебни рецепти от този плод:

1. При ранички в устата, които се причиняват от остри инфекции, гастритни разстройства, при употреба на някои храни и др. си забъркайте следния лек: в една чаена чаша топла вода сипете една чаена лъжичка пресен лимонов сок и една чаена лъжичка ябълков оцет. С получената течност правете 2 пъти дневно гаргара в продължение на 3 дни.

2. Страдате ли от остър бронхит, напълнете бурканче от детска храна с равни части мед и лимонов сок. Добавете 20 ментови капки. Разбъркайте добре и взимайте по една чаена лъжичка три пъти дневно.

3. При сърдечна недостатъчност, причинена от артериална хипертония, интоксикация и др., ще са ви необходими 4 лимона, 350 грама мед, 20 листа индрише с дръжките, 20 бадемови ядки и 1 супена лъжица канела. Нарежете лимоните с кората и ги смелете ситно. Счукайте индришето в хаванче на каша. Счукайте и бадемите. Смесете всичко с меда и канелата. Взимайте по 1 супена лъжица три пъти дневно 2 часа след хранене.

Вижте още и ⤵️
Лимони и лук прочистват кръвта
Лук и лимони предпазват от инфаркт и инсулт
Лечебната мощ на лимонът

Вашият коментар

Back to top button