Пожелания за Петльовден

Изберете оригинално пожелание за Петльовден

Пожелания за Петльовден

Петльовден се отбелязва на 20 януари.

Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Чества се главно в източнобългарската етническа територия — от Одринско и Лозенградско, до Добруджа. Празнува се на 2 февруари (н. ст.) или на 20 януари (според старото летоброене).

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

Свързани статии

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.

На Петльовден празнуват имената (именници)

ЕВТИМ, ЕВТИМИЙ, ЕВТИМА, ЕВТИМИЯ, ЕВТА, ЕВТИХИЯ

Пожелания за Петльовден
Пожелания за Петльовден

Заколеният петел се изхвърля ритуално извън двора, след което се прибира обратно и се вари цял. Сварената птица се раздава по съседите за здраве на мъжките деца в къщата. В някои села се колят кокошки за здравето на женските рожби.

Този обичай е езически и има няколко версии за произхода му. Според някои хипотези жертвоприношението се прави за здраве. Според други обичаят е свързан с отвличането на деца еничари от кърджалиите. Те минавали от къща на къща и принуждавали бащите или да дадат синовете си, или да ги убият собственоръчно. Убивайки петела и правейки с неговата кръв знак на вратата, бащите заблуждавали турците, че са погубили децата си, докато те били скрити и живи и здрави.

Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство, когато с кръв от петли българските семейства белязвали портите си, за да заблудят властите, че от техните къщи вече са взети момчета за еничари.

Пожелания за Петльовден
Пожелания за Петльовден

Изберете оригинално пожелание за Петльовден:

[sitepoint_kartichki_imenden category=7536]


Не пропускайте да видите и ⤵️
Петльовден
Петльовден – трапеза и традиции
Поверия за Петльовден
Пожелания за имен ден на мъже
Пожелания за имен ден на жена

Back to top button