Св. великомъченица Екатерина

На 24 ноември почитаме Св. Екатерина - имен ден

Св. великомъченица Екатерина

Православната църква почитата на днешния ден празника Св. великомъченица Екатерина, Катерининден. Света великомъченица Екатерина е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време. Православната църква я почита като великомъченица.

Дата на която се празнува имения ден

Св. великомъченица Екатерина отбелязваме на 24 ноември 2024г., (неделя).

Свързани статии

На Св. великомъченица Екатерина празнуват имената (именници)

ЕКАТЕЛИНА, ЕКАТЕРИНА, КАТАЛИНА, КАТЕЛИНА, КАТЕЛИЯ, КАТЕРИНА, КАТИНА, КАТКА, КАТРИН, КАТРИНА, КАТЯ, КАТА, Екатерина, Катерина

Ето и кратко видео с информация за Св. Екатерина ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Описание на именния ден

Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени.

На 18 г. тя била вече известна със своята голяма ученост – знаела книгите на философите и поетите, изучила лекарската наука. Майката на Екатерина тайно изповядвала християнството, я изпраща при един отшелник, който я посвещава във вярата.

Св. великомъченица Екатерина - 24 ноември
Св. великомъченица Екатерина – 24 ноември

Богати князе искали ръката на красивата Екатерина. Майка й и роднините й я уговаряли да се омъжи, но тя отказвала на всички, които искали ръката й, и казвала на своите близки: „Ако искате да се омъжа, намери ми момък, който да бъде равен на мене по благородство, богатство, красота и ученост!” Такъв момък нямало. Имало между царските синове момци знатни и богати, но по красота и мъдрост те не могли да се равняват на Екатерина.

Преданието разказва, как Екатерина се е срещнала с тогавашния император. Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните.

Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават.

Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора: Царицата – Августа и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици.

По-късно е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират. По-късно я обезглавяват през 305 година.

Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“.

Предания

В преданието се разказва как ангели отнасят тялото на мъченицата в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

Празника в България

В традиционната българска народна култура денят на Св. Екатерина (познат като Света Катерина, 24 ноември) се почита най-вече в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка.

В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива „за Баба Шарка“.

В Средните Родопи светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне, пише в . „Стандарт“.

В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието на деня на Св. Катерина се празнува против мишки (т. нар. Миши празници). Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), за да „замажат и затворят очите“ на мишките.

Пожелания за Св. Екатерина

Честит да бъде празникът ти, мила Кате!
И нека името ти носи светлина,
да бъдеш обградена с обич, винаги засмяна,
уют и доброта да имаш у дома!


Честит празник, Катерина!
Пожелаваме ти много радост да донесе
името ти в дома и семейството ти,
с лекота да вдъхваш нов живот
на най-красивите ти и животворни желания!


Честит имен ден, Екатеринаа!
Носи щастие и вдъхновение във дома си,
в семейството, в сърцата на приятелите си,
и нека силата на името
ти носи всеки ден любов и добрини!

👉Вижте пълната колекция Пожелания за св. Екатерина

Традиции и обичаи

Хората почитат тази светица заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка.

Рано сутринта в този ден стопанката на дома, която трябва да бъде ритуално чиста (т.е. не е в цикъл), мълчана вода омесва 5, 7, или 9 броя пшеничени питки, които шари с вретеното.

После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има малки деца,взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: „Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!“

Всеки трябва да отчупи къшей и след като се прекръсти до три пъти да изрече: „Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи Здравето по децата ти!“ „Амин! — дай, Боже!“ – отвръща стопанката и гледа на тек (нечетно число) минувачи да свършат питките, че пресечени да са болестите.

👉Вижте всички обичаи за св. Екатерина

Вътрешни препратки

Именни дни през месеца
Именни дни през ноември
Празници през месеца
Значение на имета
Всички именни дни през годината

Външни препратки

Православието
Wikipedia
Съновникът

Не пропускайте да видите и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на дете
Пожелания за имен ден на мъже

Back to top button