св. мъченица Татяна

На 12 януари отбелязваме св. Татяна - имен ден

Света мъченица Татяна

На 12 януари празнуват имен ден Таня и Татяна. На този ден се почита паметта на света мъченица Татяна. Тя била родена в Рим и от малка била възпитавана в християнска вяра. Родена в богато, но боязливо и криещо вярата в християнството римско семейство, Татяна поема пътя на целомъдрието от дете. Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

Свързани статии


💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Дата на която се празнува имения ден

св. мъченица Татяна отбелязваме на 12 януари 2025г., (неделя).

На св. мъченица Татяна празнуват имената (именници)

ТАНЬО, ТАНЯ, ТАТИЯНА, ТАТЯНА

Света мъченица Татяна - 12 януари
Света мъченица Татяна – 12 януари

Описание на именния ден

Когато станала девойка, Татяна дала обет за целомъдрие и се отрекла завинаги от светските удоволствия. По това време на престола се възкачил 16-годишният император Александър Север (205 – 238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос.

Понеже бил едва на шестнадесет години, затова вместо него управлявали висши сановници, които смятали за нормални постоянните гонения на християните.

Въпреки че Татяна била от богато семейство с положение, тя била подложена на изпитание – да принесе жертва в храма на Аполон. Татяна отказала, както отказала и да се отрече от християнската си вяра, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.

След като разбрали, че младата християнка няма да се отрече от религията си, след указания на римския градоначалник инквизитори започнали да изтезават девойката. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана.

Те изболи очите й и рязали парчета от тялото й, но тя не се отрекла от вярата си.

Инквизиторите до такава степен били учудени от това, което се случва, че самите те помолили градоначалника изтезанията да престанат. Заради това те били екзекутирани.

След това Татяна отново била подложена на всевъзможни изтезания – разкъсвали тялото й с железни куки и отново рязали парчета от плътта й. Накрая било решено, че тя трябва да бъде изядена от лъв, но пуснатият лъв се заумилквал около девойката и ближел кротко нозете ѝ.

Хищникът не я докоснал, а се държал с нея като малко котенце. След това се хвърлил върху висш сановник и го убил. Опитали се да изгорят Татяна, но огънят угаснал. За да спре чудесата, които се случвали около Татяна, градоначалникът заповядал тя да бъде обезглавена.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към християнството, управителят наредил незабавно да я обезглавят.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Пожелания за Св. Татяна

Честит имен ден, Таня! Ти си като пролетна река – красива и ярка. Нека радостта е с теб. Здраве до безкрай и нека успехите се множат!


Честит имен ден, Таня! Името ти свято днес да бъде то полято с руйно вино, песни, танци, веселба и така до сутринта.


На този ден тъгата забрави с приятели празнувай до забрава изпий до дъно радости мечти, а времето приемай за награда.
Честит имен ден!

👉 Вижте пълната колекция Пожелания за св. Татяна

Вътрешни препратки

Именни дни през месеца
Именни дни през януари
Празници през месеца
Значение на имета
Всички именни дни през годината

Външни препратки

Православието
Wikipedia
Съновникът

Не пропускайте да видите и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на дете
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъже

Back to top button