Св. цар Борис-Михаил

На 2 май почитаме Св. цар Борис-Михаил - имен ден

Свети цар Борис-Михаил

Свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите бил родственик на св. мъченик княз Боян Български. За покръстването преговарял с папа Николай*, но приел Христовата вяра от Изток – Цариград и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България.

Дата на която се празнува имения ден

Св. цар Борис-Михаил отбелязваме на 02 май 2024г., (четвъртък).

На Св. цар Борис-Михаил празнуват имената (именници)

БОРИС, БОРИСЛАВ, БОРИСЛАВА, БОРКА, БОРКО, БОРО, БОРЯНА, БОРЯН, БОРИСА

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Описание на именния ден

Св. Борис-Михаил е български владетел от XI век, покръстител на българския народ, забележителен държавник. По време на своето продължително царуване /852-889/ княз Борис извършил значителни промени в политическия и духовния живот на страната с трайни културно-исторически последствия.

Блажени Теофилакт казва, че Бог прославил св. цар Борис с чудотворна сила, която се проявявала чрез светите му мощи, загубени през вековете „поради нашите грехове и поради многото превратности в съдбата на многострадалния български народ„.

Св. цар Борис-Михаил
Св. цар Борис-Михаил

Светата Българска църква е причислила покръстителя към лика на своите светци. За светец го е признала и Цариградската църква, както се вижда от посланието на Цариградския патриарх Николай Мистик до цар Симеон, дето той пише: „Сега Борис се намира със светците и предстои пред Бога, удостоен с велика похвала за делото, което той пред Бога е направил за българите, именно за туй, че е турил основата на вярата им, за което справедливо се почита„.

В 864 г. той се покръстил и въвел християнството като официална религия в Българската държава. Построил много храмове и манастири и радеел за изграждането на независима Българска църква.

Плод на неговата културна политика е въвеждането на старобългарския език и писменост в богослужението и в държавния живот и създаването на първите български книжовни и просветни средища. Той посрещнал радушно в Плиска Кирило-Методиевите ученици Климент, Наум и Ангеларий и им създал благоприятни условия за книжовен труд на старобългарски език и за подготовка на кадри за нуждите на църквата.

В 889 г. доброволно напуснал престола и станал монах в манастира край Голямата базилика в Плиска. На два пъти князът временно напускал обителта – веднъж за да усмири разбунтувалите се привърженици на езичеството, предвождани от сина му Владимир, и втори път, за да поведе войските срещу нахлулите в българските земи маджари.

След смъртта на светите Кирил и Методий учениците им намерили прием в България и подпомагали Борис в религиозно-просветната и книжовна дейност. Обикнал монашеския подвиг, цар Борис в 889 година поставил на престола по-големия си син Владимира и се отдалечил в манастир. Но недоволните боляри подтикнали Владимир към преврат, за да възвърне езическата религия. Узнал това, Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкия син Симеон.

Починал на 2 май 907 г. Като покръстител св. цар Борис е наречен „равноапостолен светец“.

Пожелания за Св. цар Борис-Михаил

Честит имен ден, Боби!
Пожелавам ти много здраве,
сбъднати мечти и любов!


Честит имен ден, Борислава!
Нека това хубаво име ти носи
много здраве, любов, сбъднати
мечти и много успехи!


Честит имен ден!
Ако има нещо по-ценно от здравето,
по-хубаво от щастието и по-сладко от
любовта, нека то да бъде твое!

👉 Вижте пълната колекция Пожелания за Св. цар Борис-Михаил

Вътрешни препратки

Именни дни през месеца
Именни дни през май
Празници през месеца
Значение на имета
Всички именни дни през годината

Външни препратки

Православието
Wikipedia
Съновникът

Не пропускайте да видите и ⤵️
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъже
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на дете

Back to top button