Сексът и сънят

Каква е връзката между секса и съня

Сексът и сънят – каква е връзката им

Секс преди заспиване? Звучи толкова естествено логично. Всеки е наясно, че самият акт е изключително здравословен и благотворен за нашия организъм.

Сексът и сънят
Сексът и сънят

Но въпросът е: „Влияе ли той върху съня ни?“ и „Как?“. И защо мъжете заспиват по-лесно след секс?

Свързани статии

Да разберем как са свързани Сексът и сънят

Топлината и уютът на спалнята предразполага двойките да се любят, когато вече са в леглото и с нагласата за сън. Знаем, че на порива на интимни ласки е трудно да се противопоставим и често умората и желанието да заспим бързо изчезват, когато се появи възбудата от сексуалната тръпка. В такива моменти се оставяме на удоволствието, а често след това дълго се въртим в леглото и не може да заспим въпреки изтощението, което усещаме.

Процесът, който настъпва в организма по време на секс е доста заблуждаващ за тялото. Ние влагаме голямо количество енергия, а това ни кара да се чувстваме физически отпаднали и уморени. От друга страна хормоните, които се отделят, изострят сетивата и усещанията ни, а възбудата расте. Следователно, да се отпуснем и заспим спокойно непосредствено след акта е трудно постижимо.

Освобождаване на негативната енергия

Според специалисти, от друга страна, сексът тласка към сънливост, защото чрез него изхвърляме негативната енергия, насъбрана през деня, и така стресът, който обикновено ни държи будни, изчезва.

Всъщност, влиянието на Негово величество „Сексът“ е сложна смесица от действия, противодействия и взаимодействия спрямо нас, между нас, и върху нас.

Като основен елемент в отговора на въпроса как влияе сексуалния контакт преди заспиване се откроява тезата, че:

Мъжете и жените реагират физиологически различно на правенето на любов.

Секса и жените

При дамите усещанията след оргазъм са значително по-осезаеми. Не е изключено те да са много по-настойчиви за „още един рунд“, тъй като самото им съзнание е още будно. Това е и причината да се слави правилото, че обикновено след секса жените обичат да се гушкат, докато им се приспи, а мъжете бързо преминават в царството на сънищата.

Секса и мъжете

Причината е, че с еякулацията, при господата, се освобождава значително количество хормони, а с тях и енергия, което води до сънливост и отпуснатост. Това рефлектира върху физическото и психическото им състояние, достигат максимална релаксация и така са по-предразположени към сън.

Много мъже следват правилото да задържат въздуха си по време на самия оргазъм, увеличавайки максимално удоволствието, което изпитват. Това води до недостиг на кислород към мозъка, което предизвиква сънливост, понякога толкова осезаема, че продължава и на другия ден.

Как влияе ежедневието ни

Начинът, по който е бил организиран денят ни също дава отражение върху заспиването след секс. Ако е бил динамичен, а следобеда сме посветили на упражнения, няма да ни е трудно да заспим вечерта. В тези случаи сексът преди сън не е добре дошъл, защото има по-скоро обратен ефект. Прекалено насъбралата се умора се потиска и заспиваме сравнително по-трудно. Докато след по-спокоен ден, без излишни емоции, любовният акт е незаменим помощник в заспиването.

Едно е сигурно! Колкото и да търсим обяснения, сексът влияе върху всеки по различен начин. Тръпката от акта е персонална и подвластна изцяло на това как е протекъл денят ни. Това, което е валидно за всички е, че сексът е изключително полезен, така че, правете го колкото може по-често. Дори да попречи на моментното ви заспиване, със сигурност ще се отрази благотворно върху здравето и тонуса ви, .

Така, заредени с енергия, се чувствате по-жизнени, по-уверени и по-позитивно настроени. А с подобна нагласа обиквате и себе си, и живота.

Радостина Пеева

Вижте още и ⤵️
Сексът прави жената да изглежда млада
Съвети за кратък сън в офиса

Back to top button