Храни които сериозно увреждат зъбите ни

Кои храни увреждат зъбите ни?

Храни които сериозно увреждат зъбите ни

Всички искаме да имаме здравословна усмивка и правим всичко възможно да гарантираме това: редовно посещение при зъболекаря, отказ да ядем сладки храни и поддържане на диетата си. Въпреки това храни, които изглеждат безопасни често се оказват много вредни за здравето ни.

Ние съставихме списък с храни, които всички ядем и които нанасят на зъбите ни повече вреда, отколкото полза.

Свързани статии

10. Боровинки

Боровинки
Боровинки

Боровинките не оказват влияние върху здравето на нашите зъби, но те ги оцветяват в синьо. Разбира се, ако не ядете боровинки много често, това няма да се случи, но истинските им фенове трябва да бъдат подготвени да видят, че зъбите им стават малко жълти поради сока.

9. Бяло вино

Бяло вино
Бяло вино

Почитателите на бялото вино трябва да направят важен избор: любимата си напитка или здравословен емайл. Вторият вариант трябва да бъде ваш избор, ако не искате зъбите ви да бъдат хипер чувствителни или крехки.

8. Червено вино

Червено вино
Червено вино

Червеното вино всъщност не се отразява върху здравето на нашите зъби, но променя техния естествен цвят на грозен сив нюанс.

7. Чипсове

чипсове
чипсове

Това е просто: чипсовете се състоят от бързи въглехидрати, които се превръщат в глюкоза под влиянието на слюнката. Това може да доведе до тривиална, но опасна дупка. Друго нещо, което чипсовете оставят, е зъбната плака, така че не забравяйте да изплакнете устата си с вода, след като сте консумирали такива неща.

6. Дъвка

Дъвка
Дъвка
Дъвката може да изглежда безопасна за зъбите. Най-голямата опасност обаче не е захарта, а нейното разрушително влияние върху пломбите, зъбните коронки и мостовете. Освен това, когато дъвчете дъвка, производството на слюнка се увеличава, което води до алкално производство.

5. Пуканки

Пуканки
Пуканки

Кино без пуканки? Трябва да си мислите, защото всяка опаковка съдържа семена, които не са пуканки. Те могат да увредят зъбните коронки и слабите зъби. Освен това, тази сладка храна се състои от бързи въглехидрати, които образуват вредна глюкоза.

4. Домати

Домати
Домати

Точно като цитрусовите плодове, домати са кисели. Това важи не само за пресни домати, но и за различни сосове и ястия. Киселината уврежда зъбите много и увеличава чувствителността на зъбите. Опитайте се да не готвите ястия, съдържащи домати твърде често.

3. Хляб, макарони и картофи

Хляб, макарони и картофи
Хляб, макарони и картофи

Храни, които съдържат много нишесте, се прилепват към зъбите и остават в устата дълго време. Нишестето провокира образуването на място за зъбна плака. Освен това, нишестето се превръща в захар, когато влезе в контакт със слюнката. Това може да доведе до дупки и други сериозни проблеми.

2. Сушени плодове

Сушени плодове
Сушени плодове

Сушените ябълки и круши са много сладки, докато сухите кайсии, захаросаните сливи и други “дъвчещи” сушени плодове са опасни поради тяхната лепкава структура. Те буквално залепват захарта по вашите зъби. Захарта води до кухини и уврежда емайла.

1.Чай

чай
чай

Всеки знае, че чаят съдържа кофеин, който има някакво отрицателно въздействие върху тялото, но не и върху зъбите. Има много по-малко флуор в чая от кофеина, но това е много лошо на зъбите ви. Флуоринът е необходим за човешкото тяло, но когато има прекалено много от него, той засяга здравето на костите и зъбите. За да сте сигурни, не пийте повече от 4 чаши на ден.

Бонус: Разберете как зъбобол може да посочи проблем с орган.

При зъбобол
При зъбобол

Някои лекари твърдят, че има връзка между лош зъб и влошаване на функционирането на вътрешните органи. Например, ако кучешките зъби ви болят, трябва да се прегледате за холецистит. Болка в резеца може да означава сърдечно или стомашно заболяванеТрудно е да се докаже връзката, но ако искате да запомните какво означава всеки зъб, можете да използвате нашата снимка.

Back to top button