Яйца на кафяви очи

Пригответе правилно вашите яйца

Приготвяне на вкусни яйца

Като се оженихме, съпругата ми можеше да готви само яйца на очи. На кафяви очи, защото винаги го прегаряше… Тази семейна история може често да чуете от мъже , държащи да подчертаят, че съпругата им се е научила да готви от тях или заради тях. Тя някак подценява самостоятелната роля на яйцата в домашната кухня.

Яйца на кафяви очи
Яйца на кафяви очи

Първо, пържените не са чак толкова лесни, защото трябва да се уцели точният момент, за да не са нито твърди, нито рохки. Второ, от яйца стават много бързо апетитни блюда. Щом домакинята има в къщи поне 10-ина, нищо не може да я изненада. За нула време ще спретне гощавка за неочаквани гости.

Класика в жанра са бърканите яйца. Трикът е обаче да го приготвите не в тигана направо на котлона, а на водна баня, за да станат по-пухкави. Ако сложите и лъжица сметана, вкусът е още по-изискан.

Свързани статии

Яйцата по панагюрски също са класика. Подправяте около 1 литър вода със сол и оцет, чакате да кипне и чуквате яйцата едно след друго. Като се сварят рохки или твърди, вадите с решетъчна лъжица върху подложка от разбито кисело мляко с малко чесън и заливате със сгорещено масло с червен пипер.

Варени яйца
Варени яйца

Рецептите пък за омлети край нямат. Можете да сложите в тях каквото ви се намира в хладилника и все ще ви се получи. В омлета по селски например има картофи, моркови, зелен фасул киселец, чушки, домати, гъби, бекон ( сланина). Рецептата с малки вариации я има във всички европейски кухни. С яйца и от вчерашно от пилешко става чисто нова манджа. Нарязано на ситно и леко запържено, заедно с гъби плюс домати го завивате в омлет, украсявате с магданоз и готово. Между другото, една от подправките, която много върви на яйцата е босилекът.

От твърдо сварени яйца ще сътворите истински чудеса с малко продукти и повече въображение. Най-простото е да го разрежете на половина, да извадите жълтъците, да го смачкате с майонеза или кетчуп, да подправите с черен и червен пипер и да го шприцовате обратно в белтъците. За разкош го полейте с майонеза, разбита с горчица. Сместа може да обогатите с шунка, гъби, миди, раци, риби.

Вижте още рецепти с яйца ⤵️
Яйца в доматен сос
Гнезда от кайма и яйца
Ястие с чушки домати и яйца

Back to top button