Вуду ритуали и магията

Всичко за душата и магията

Малкият добър ангел и магията

Африканската религия вуду е взривоопасна смес от традиционни народни вярвания и католицизъм. Прибавете към това и ужаса от търговията с роби и ще получите зловещ коктейл от суеверия, магия и зрелищни ритуали. Най-здрави корени е пуснала вуду на о. Хаити, от където е плъзнала във най-различни посоки – Ямайка, Куба, бразилия… Култът е своеобразен отговор на чернокожите на униженията, които са изпитвали във периода на разцвет на търговията с роби. Покръствани насила, те не се разделят с вярата на отците си и просто извършват своите ритуали във пълна тайна…

Вуду ритуали и магията  - африканската религия
Вуду ритуали и магията – африканската религия

Двете части на душата

Вуду е сложно виждане на света, свързващо във едно човека, природата и свръхестествените, намиращи се извън познатата реалност, сили. Тук няма посредници между Бога и молещия се. ВЪВ тази религия всеки молещ се иска да стане бог. Този, който във другите вярвания е наричан “обсебен”, във вуду става жрец. Защото с помощта на различни ритуали той достига състоянието на извънземни видения. Като казват самите жители на Хаити: “Католикът отива във църквата, за да разговаря с бога; вудуистът танцува във двора на храма, за да стане бог”.

Свързани статии

Според вуду човекът е съвкупност от няколко тела, наложени едно върху друго, от което за обичайното възприятие е достъпно само едно – физическото. Следващото е нещо като енергиен дубликат на тялото, позволяващ му да функционира – “дух на плътта”. То не е индивидуално и след смъртта бавно изтича от тялото, преминавайки към живеещите в почвата организми.

Това, което наричаме душа, според вудуистките представи се състои от два компонента: “малък добър ангел” и “голям добър ангел”.

Големият добър ангел е чиста енергия, която след смъртта незабавно се връща във безкрайния енергиен резервоар, подхранващ всичко живо. Малкият добър ангел е вашата лична част от душата. ВЪВ него имено се крие всичко съкровено ваше. Този малък ангел е способен лесно да се отделя от тялото и да се връща обратно – например на време на съновидения или силен стрес. Или във момента на обсебване, за чието постигане са насочени всички вуду ритуали.

Именно малкия добър ангел е мишената на магическите действия, заклинания и обреди. Освобождавайки ги от обсебения, магът може да постави тази част от душата във специална глинена кана – канари, откъдето тя продължава да одушевява напусналото тяло. Освен това според вуду всеки от нас има своя лична звезда, наричана от други народи още карма.

Океанът на вечността

Привържениците на религията смятат, че всичко наоколо е пронизано от незрим слой лоа, което сродява вуду с чисто шаманските възгледи. Лоа са неизброими като пясъка на морския бряг и всеки има свой знак, име и предназначение. Във вудуиските ритуали основно място  заема поклонението на змията захапала опашката си – символ на хармонията на Вселената и на Вечността във древния свят.

Според хаитяните т. нар . Дамбалъ Ведо е главният и задължителен елемент във всички тайнства на вуду, защото той е начало и край на всички неща – Океанът на вечността, заобикалящ от всички страни материалния свят; безбрежно пространство, от което е произлязло всичко и във което рано или късно ще се върне отново.

Както и всяка религия, вуду носи във себе си дълбоки философски възгледи, основани на поклонението на природата и нейните стихии. Но с какво тогава са свързани битуващите представи за вуду като за кървава магическа вакханалия? Мнозина са тези, които наистина вярват, че този култ се състои изключително във поклонение на силите на злото.

Да, вуду има и тъмна страна. Но от всички тайнства на сложната религия във цивилизования свят са известни само зловещите ѝ ритуали. А те далеч не играят главна роля във вуду. При това много от смятаното за неприемливо, понякога дори злувещо, във традиционното общество се оказва напълно нормално и всекидневно.

Трябва да разберем, че не може да натрапваме своите идеали и норми на хора с различна култура. И не е нужно да бъдат обявявани за шарлатани или за злодеи вудуиските магове, притежаващи неимоверна духовна сила.

За различните ритуали те прибягват до помощта на различни духове, отговарящи за определени стихии и направления от живота и понякога държат във старх цели селища.

Да, но такава е социалната стълба на привържениците на култа вуду: във нея има множество стъпала и достигналите до върха – жреци ( мамбо и унгани ), практически стават богове за паството си.

Най-черно от черното

Понякога жреците могат да се превръщат във “бокори” – т. нар. жреци на черната магия. Но те са напълно наясно, че един ден ще трябва да платят за това. Въпреки това властта е магнит, а тяхната власт е наистина неограничена. Обикновено бокорите са членове на тайни общества и дейността им е високо секретна.

Един от най-знаменитите жреци на черната магия е небезизвестния президент на остров Хаити – Франсоа Дювалие, който използва цялата сила на лоа – на задгробния свят. Като бокор, Дювалие има цяла армия, с помощта на която държи във страх и подчинение населението на острова.

На Запад един от най-известните феномени, свързани с вуду са зомбитата. Това са същества, във които биват превръщани хората – всъщност управляеми биологически роботи. Човекът се лишава от душата си и става роб на господаря си ( бокор).

Това е възможно, но много трудно. Но без дълбоките познания на жреца за различните природни явления, без уменията да подготвя елексир от определени сортове африкански растения и жабешки жлези (които блокират участъци от мозъка, отговарящи за сърцебиенето, дишането, кръвообръщението), е неосъществимо.

Превръщайки човека във зомби, на странен начин жреците оставят недокоснато съзнанието му. И макар зомбитата да се намират в състояние, наподобяващо смърт, те се движат и изпълняват заповеди. А след известно време дори се съживяват. При това обикновено не пазят никакви спомени за това, което са вършили под въздействието на наркотика. Макар, че на учените са известни всички съставки на магическия елексир, във лабораторни условия за сега не е възпроизведен този ритуал. Очевидно шаманът добавя нещо непонятно за науката във рецептата си – може би въпросната магическа сила…

Освен зомби вуду жреците създават и двойници на своите адепти. Те могат да направят множество “копия”. И дори да преселят душата във едно от копията и да заставят оригинала  да действа, подчинявайки се на волята на господаря си.Бокорите разполагат с безброй трикове. Неслучайно тайните служби на различни страни силно се интересуват от разгадаването на вудуистките тайни. В края на миналия век са създадени множество секретни лаборатории, изучаващи вуду. Но без особен успех. Древните тайни си остават тайни. А сред тях вуду е една от най-мистичните…

Вижте още и ⤵️
Магия за различни поводи
Как да развалите магия
Направена ли ви е магия

Back to top button