4 заболявания които можем да наследим

Кои болести са наследствени?

Наследствени заболвания

Повечето заболявания се предават по наследство, независимо колко здравословно живеем. Гените на нашите родители, баби и дядовци могат да отключат или да предразполагат организма към определени проблеми. Специалисти уточняват, че има 4 често срещани заболявания, които можем да очакваме като „завещание от предците ни“.

4 заболявания които можем да наследим
4 заболявания които можем да наследим

Кистична фиброза

Кистичната фиброза е заболяване, при което се наблюдава мутация на ген, заради която се произвежда грешен протеин. Това води до нарушени функции на екзокринните жлези и предизвиква проблеми с белите дробове – най-често кашлица и бронхиални инфекции.

Свързани статии

За наследствена кистична фиброза може да става дума, ако и двамата родители са преносители на въпросния ген.

Целикалия

Целикалия или още цьолиакия е заболяване на имунната система на организма и в 95% от случаите е наследствено. При него имунната система на тялото сама го атакува и саботира. Болните страдат от глутенова непоносимост и не могат да обработват веществата, които се съдържат в продуктите с глутен. Налага се спазване на строга диета, която изключва опасни храни.

Таласемия

Таласемията е форма на анемия, при която има недостиг на червени кръвни телца. Заболяването има две разновидности – алфа и бета таласемия в зависимост от това дали наследените и увредени гени при хемоглобина са само от единия или от двамата родители.

Диабет тип 2

Невинаги диабетът е генетично наследен, но ако родителите ви страдат от това заболяване, е много вероятно и вие да имате такъв проблем на някакъв етап. При диабета говорим за високо ниво на кръвната захар. Най-разпространените симптоми са често уриниране, отслабване, засилено чувство за глад, умора, дехидратация, изтръпвания на крайниците и затруднено виждане.

Вижте още и ⤵️
Няколко неща, които са много полезни за всички родители
Лекове за диабет
Диабет (захарна болест)

Back to top button