ИНФОРМАЦИЯ
Вкусна и лесна содена питка, подходяща за коледа но може да сготвите и по всяко друго време.
-
Подготовка
30 м -
Готвене
45 м -
Готово след
75 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замества меко тесто.
СТЪПКА 2
Овалва се в брашно и почива 10 минути. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса.
СТЪПКА 3
С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се правят фигурки с традиционни мотиви върху питката - грозд, слънце, кръст или според фантазията.
СТЪПКА 4
Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
Хранителни Факти
Содена питка
Количество за порция
Калории 547
Калории от мазнини 108
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 12g
18%
Наситени мазнини 2g
10%
Полинаситени мазнини 6g
Мононаситени мазнини 4g
Натрий 816mg
34%
Калий 128mg
4%
Общо въглехидрати 95g
32%
Фибри 3g
12%
Захари 0.3g
Протеин 13g
26%
Калции
0.02%
Желязо
32%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.