ИНФОРМАЦИЯ
Варено жито
Вареното жито се приготвя много лесно и става ароматно и вкусно. Пудрата захар е невероятен завършек към житото.-
Подготовка
25 м -
Готвене
10 м -
Готово след
35 м
СЪСТАВКИ
- 500 гр. жито
- 1 ч.ч. орехи смлени
- 500 гр. обикновени бисквити смлени
- 1 с.л. лимонова кора
- 1 ч.ч. пудра захар
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Първата стъпка от рецептата за жито е подготовката на житото. Накиснете житото в хладка вода с щипка сол за няколко часа, най-добре за една нощ.
СТЪПКА 2
След като житото се е накиснало добре се вари във вода, която го покрива с 1-2 пръста на тих огън за около 10 минути до омекване. По време на варенето разбърквайте внимателно.
СТЪПКА 3
След като се свари, житото се отцежда от водата и се изсипва и разстила върху памучна кърпа на тънък пласт. За да се отцеди от водата и за да изстине.
СТЪПКА 4
Междувременно настъргвате лимона, смилате орехите, както и бисквитите. Може да замените бисквитите с галета. След като житото е изстинало го изсипвате в голям съд, разбърквате го с останалите съставките без пудрата захар.
СТЪПКА 5
Разпределяте житото или в отделни чашки, или го сложете в голяма чиния и поръсвате обилно пудра захар на дебел слой.