ИНФОРМАЦИЯ
Гриловани тиква и тиквички по тоскански
Подходяща рецепта за есента защото все още има тиквички а първите тикви можете да намерите на пазара.-
Подготовка
45 м -
Готвене
50 м -
Готово след
95 м
СЪСТАВКИ
- 400 гр. почистена и обелена от кората тиква
- 500 гр. тиквички
- 2 бр. големи глави червен лук
- 4-5 бр. скилидки ситно нарязан чесън
- 2-3 бр. стръка пресен розмарин нарязан (или 2 щипки сух),
- 2-3 бр. стръка пресен риган нарязан (или 2 щипки сух),
- 1 1/2 бр. лимони
- 120 мл. зехтин
- 1 бр. щипка чили от едрото на люспи
- сол и черен пипер на вкус
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Смесете зехтина, лимоновия сок, чесъна, ригана розмарина и чилито.
СТЪПКА 2
Нарежете тиквата на кубчета размери около 1 см. Измийте тиквичките, отстранете дръжката и както са с кората ги нарежете на кубчета, с размер еднакъв на кубчетата тиква.
СТЪПКА 3
Сложете тиквата и тиквичките в приготвената марината от зехтин, лимонов сок и подправки и оставете да престоят в нея поне 30 минути, като разбърквате отвреме на време.
СТЪПКА 4
Обелете лука и го нарежете на половинки, а след това всяка половинка на дебели резенчета.
СТЪПКА 5
Застелете тава с хартия за печене. Извадете зеленчуците от маринатата и ги сложете в тавата. Прибавете лука. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. Полейте с половината от маринатата.
СТЪПКА 6
Пуснете фурната на грил функция, на най-висока степен. Сложете тавата на решетката в долната половина на фурната и оставете да се пече до готовност, като разбърквате отвреме навреме. Ако е необходимо в процеса на печене, може да добавяте от останалата марината.