ИНФОРМАЦИЯ
Пита с ябълки
Този невероятен десерт е перфектен за тези, които обичат сладкото и също така ябълките. Пита с ябълки също се приготвя и за трапезата на Димитровден.-
Подготовка
15 м -
Готвене
30 м -
Готово след
45 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
СЪСТАВКИ
- 1 кг брашно
- 1,5 кг ябълки
- 25 гр. мая
- 100 гр. захар
- 200 мл олио
- 100 гр. орехи смлени
- 1 1/2 ч.ч. вода
- 1 бр. кора от лимон
- щипка сол
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Разтваряме маята в топлата вода докато втаса. Изсипваме я в брашното, добавяме половината олио и замесваме меко тесто. Разделяме на три части – и разточваме три кори.
СТЪПКА 2
Ябълките настъргваме, добавяме захарта, настърганата лимонова кора и смлените орехови ядки – ако ябълките са много сочни и сместа става много течна, може да се добави малко галета.
СТЪПКА 3
В намазнена и набрашнена тава слагаме първата кора, отгоре изсипваме половината от сместа, поставяме втората кора, изиспваме останката от плънката и похлупваме с третата кора.
СТЪПКА 4
Печем до зачервяване в умерена фурна. Може да се поръси с пудра захар, сервира се студена.
Хранителни Факти
Пита с ябълки
Количество за порция
Калории 1461
Калории от мазнини 504
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 56g
86%
Наситени мазнини 7g
35%
Полинаситени мазнини 30g
Мононаситени мазнини 16g
Натрий 11mg
0%
Калий 729mg
21%
Общо въглехидрати 219g
73%
Фибри 15g
60%
Захари 52g
Протеин 26g
52%
Витамин A
3%
Витамин C
28%
Калции
9%
Желязо
63%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.