Пълнена зелка с кайма

ИНФОРМАЦИЯ

Пълнена зелка с кайма

Една различна идеа за приготвяне на ястие със зеле. Вижте как да сготвите пълнена зелка с кайма за вечеря.  
  • Подготовка

    30 м
  • Готвене

    60 м
  • Готово след

    90 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

Пълнена зелка с кайма
Пълнена зелка с кайма

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Кочанът на зелката се цепва на кръст. Тя се бланшира цяла в подсолена вода, под капак, докато леко омекне – за около 20 мин.

СТЪПКА 2

Морковите, лукът и чесънът се нарязват на ситно. Запържват се в сгорещения зехтин. Прибавя се оризът, запържва се леко докато стане стъклен.

СТЪПКА 3

Слагат се чубрицата, доматеният концентрат и червеният пипер. Разбърква се и веднага се наливат 2 ч ч вода, оставя се на котлона да се изпари течността.

СТЪПКА 4

Дърпа се от котлона, овкусява се със сол и черен пипер и се слага каймата, като се разбърква добре, за да няма едри трохи.

СТЪПКА 5

Зелето се разлиства върху намазано със зехтин алуминиево фолио.

СТЪПКА 6

Сърцевината се изрязва и на нейно място се слага топка от плънката. Затварят се вътрешните листа, отново се слага плънка, листа, плънка, и така – докато се напълни цялото зеле и върне първоначалната си форма.

СТЪПКА 7

Полива се със зехтин и фолиото се затваря. Поставя се в тава, в която предварително са сложени доматите, пилешкия бульон, сол и черен пипер.

Хранителни Факти
Пълнена зелка с кайма
Количество за порция
Калории 698 Калории от мазнини 432
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 48g 74%
Наситени мазнини 13g 65%
Полинаситени мазнини 4g
Мононаситени мазнини 25g
Холестерол 89mg 30%
Натрий 2607mg 109%
Калий 1832mg 52%
Общо въглехидрати 43g 14%
Фибри 9g 36%
Захари 15g
Протеин 27g 54%
Витамин A 161%
Витамин C 85%
Калции 14%
Желязо 23%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button