Защо сънят е толкова важен?

От колко сън се нуждаем за да се чувстваме добре?

Защо сънят е толкова важен? От колко сън се нуждаем, за да функционираме правилно?

Защо сънят е толкова важен
Защо сънят е толкова важен

Няма еднозначен отговор, всеки си има свои собствени потребности. Количеството сън може да се сравни с количеството храна, от която всеки индивид се нуждае, за да задоволи глада си. Няма значение колко дълго спите, важното е как се чувствате на сутринта и как работите през деня.
Повечето хора си мислят, че спят достатъчно. Имате ли нужда от няколко минути дрямка преди да станете на сутринта? С надежда ли очаквате края на седмицата, за да си отспите? карат ли ви дългите заседания, горещи помещения, тежка храна да се чувствате сънливи?

Ако спите добре и достатъчно, вашият отговор е – не.

Как да узнаем от колко сън се нуждаем?

Свързани статии

На следващата си почивка, легнете когато ви се доспи, и станете когато се почувствате готови за ставане от леглото, без будилник. Отначало тялото ви ще се стреми да навакса липсата на сън, след това ще ви покаже от колко часа сън на нощ всъщност имате потребност. Ако не можете да си позволите да направите това по време на почивката, опитайте да ставате по едно и също време всяка сутрин, но си лягайте по различно време, докато установите подходящата комбинация за вашия сън.

Следобедна дрямка

Всички ние преживяваме спадове на нивото на енергия след обяд, дори да сме се наспали достатъчно през нощта.

Една следобедна дрямка може да бъде моментното решение на липсата на сън, но не може да замени едно добро наспиване през нощта.

Следобедна дрямка от 15 до 20 минути може да ви помогне да се концентрирате по-добре, тя подобрява издръжливостта ви и може да бъде много полезна преди да тръгнете на дълго пътуване. Но следобедната дрямка не се препоръчва на хора, които имат проблеми със съня, защото ще им бъде още по-трудно да заспят вечерта.

Последиците от липсата на качествен сън

Някога хващали ли сте се да четете едно изречение за трети път, да не можете да започнете телефонни номера, да бъдете раздразнителни повече от обикновеното, чувствате ли тревога без особена причина; продължавате ли да вземате погрешни решения, без да знаете защо? Лежането в леглото за вас само едно продължително чакане да заспите ли е, най-малките звуци смущават ли ви?

Добре дошли в света на безсънието.

Краткосрочните последици от липсата на сън бързо се проявяват в ежедневния живот: намалена ефективност, намалени умствени способности, сънливост, летаргия, затруднена концентрация, загуба на апетит, забавено храносмилане, отслабена физическа сила, липса на енергия и стимул, и пр.

Изследванията са доказали, че мозъкът ни използва времето докато спим за обработка и съхраняване на информацията – това означава, че хората които спят добре след учене, запомнят повече информация от хората, които нямат достатъчно качествен сън. Дългосрочните последствия от липсата на сън са по-слабо забележими, но представляват заплаха за нашето здраве.

Отслабената имунна система означава намалена устойчивост срещу болести и инфекции (специалистите свързват наднорменото тегло и наличието на високо кръвно налягане с липсата на сън); намалените умствени способности и емоционална нестабилност могат да разрушат отношенията и засегнат ефективността ви в работата (липсата на сън се свързва с хроничната депресия).

Безсъние

Безсънието е най-честото разстройство на съня. 10 – 26% от хората страдат от временно безсъние, 7 – 20% от хората страдат от хронично безсъние.

Безсънието не е болест, то е симптом, който може да продължава кратък период от време, или да действа постоянно.

Хората страдащи от безсъние имат затруднения да заспят, сънят им постоянно се прекъсва. Това не е качествен сън, и такива хора са хронично изморени, нервни и сънливи. Защо се появява безсънието?

  • Поради външни смущения (светлина, шум, и пр.)
  • Поради нездравословен начин на живот (поемане на големи количества кафе вечерта, липса на движение и пр.)
  • Причината може да бъде душевно заболяване или физически смущения
  • Следствие от взимане на прекомерни дози приспивателни хапчета.Когато безсънието продължава повече от три седмици, говорим за хронично безсъние. Причините за това са от комплексно естество.

Тя може да е предизвикана от заболяване, което предизвиква болка, повдигане, затруднено дишане и пр.; причината може да бъдат известни душевни разстройства, напр. депресия, алкохолизъм или злоупотреба с лекарства. Безсънието може да дойде и като последица от нарушен ритъм на цикъла на съня (поради интензивен нощен живот, работа на смени, и др.).

Защо съня е важен?
Защо съня е важен?

Хъркане

Хъркането може да изглежда едно хомогенно издаване на звуци, но всъщност това е един сериозен и сложен феномен. Предизвиква се от различни причини, в различни части на горната дихателна система.

Макар това да не е медицински проблем, и да няма медицински последици, въпреки всичко хъркането е неприятно социално явление и показва “замърсяване на звука”. То може да сочи и на нарушения в дишането, което на свой ред нарушава съня. Качеството на дишане е различно за различните хора.

Затова:

  • Ако искате да спите добре, трябва да дишате равномерно
  • Ако искате хората около Вас да спят добре, вие трябва да спите тихо.

Бълнуване и ходене на сън

Нормалният цикъл на съня се състои от четири етапа; говорене насън и ходене на сън могат да възникнат в последните два етапа.

Видовете ходене насън се различават за всеки отделен човек; лицето може само да седи в леглото, без да съзнава, може да ходи из стаята, а понякога дори да излезе извън апартамента или къщата и спокойно да си върви по улицата.

Рядко човек може да извършва дори по-сложни дейности, като готвене, преместване на мебелировката и дори шофиране на кола. Ако ходите насън, или ако живеете със сомнамбул, бъдете нащрек и предотвратявайте всякакви нещастни случаи.

Защо хората ходят в съня си? Ходенето на сън може да започне в детството, поради умора, липса на сън, грижи (семейни проблеми) и т.н. В случая с възрастните, причините са сходни; причини могат да бъдат и употреба на лекарства, наркотици, умствени разстройства и др.

Не е нужно да се страхувате, че да събудите сомнамбул е опасно. Ако събудим лице по време на ходене насън, то може да се сконфузи или да се ядоса, но само временно. От друга страна ходенето насън може да бъде опасно; някои хора биват наранявани при падане или сблъскване с някакъв предмет, и пр.

Ходенето насън е доста често обичайно явление, не е опасно и не е интересно за медицината. То може да бъде предизвикано от жив сън, като спомен от някаква ситуация, която е възникнала в етапа на събуждане.

Понякога в съня си ние говорим неща, които по-добре да запазим за себе си, или произнасяме неразбираеми фрази, или говорим на друг език; ако това стане редовно и постоянно явление, може да бъде твърде смущаващо за вашия партньор.

Вижте още полезни статии:
Фазите на съня и препоръки за здрав сън
Няколко вида нарушения на съня
Наука на съня
СЪНЯТ И ПОЛЗАТА ОТ НЕГО

Back to top button