Как да изберем име

Колко е важен изборът на име?

Печатът на името

Още преди раждането на детето родителите са изправени пред сложна ситуация – да изберат име за новия човек. Към решаването на този проблем трябва да се подхожда сериозно, тъй като зле подбраното име може да провали живота на детето. А до 18 годишна възраст то не може да промени името си по свое желание.

Как да изберем име
Как да изберем име

За да изберете правилно име, придържайте се към няколко правила.

 1. Не забравяйте своята отговорност пред детето.

 2. Отнасяйте се внимателно към нестандартните имена. Често децата търпят насмешки и нападки от своите връстници заради екзотичното си име. Това може да нанесе психологическа травма на крехката детска психика. Обикновено децата не искат силно да се открояват в своята среда.  Помислете дали самите вие бихте искали да носите такова име.

 3. Изберете име, което да предизвика у околните чувство на уважение, а не на отхвърляне. Не избирайте прекалено ласкави и меки имена, иначе детето ви няма да бъде възприемано сериозно.

 4. Не се доверявайте единствено на своето мнение за звученето на избраното име, защото не сте обективен и сте склонни да украсявате всичко, което е свързано с детето ви. Ако ви харесва как звучи името, това не означава, че същото ще се получи и с друг човек. Непременно потърсете второ и трето мнение.

 5. Името трябва да се съчетава добре с бащиното и фамилията.

 6. Не следвайте модата при избора на име. Тя отминава и с времето то ще звучи вече не така красиво, а може би дори и нелепо.

 7. Името може да повлияе на характера на детето и на неговата съдба. Всички имена звучат различно – едни твърдо и сухо, други меко и поетично. Хората още от малки свикват с името си и започват да се отъждествяват с него. Името става не просто дума, а част от личността на своя носител.
Печатът на името
Печатът на името
 • Ако все пак вече имате някакви варианти, опитайте да ги приложите към съвършено страничен човек. Вижте какви асоциации ще предизвика у вас това име, какво впечатление ще прави този човек.

 • Помолете някого да произнесе на глас избраното име. Именно така ще се обръщат постоянно към детето ви. Ако не ви устройва, продължете търсенето.

 • Помислете кой от известните или сред вашите познати има същото име. Ако добре познавате хората с избраното име, анализирайте характера им и как се стекъл живота им. Макар, че вашето дете ще има своя съдба, характерът му може да бъде подобен на техния.

 • Представете си какъв ще бъде животът на детето ви. Ако му желаете щастлива и спокойна съдба, се старайте да изберете не особено меко и не най-разпространеното име. Често срещаните имена изглеждат прекалено бамални и самолюбието на детето ще е уязвено, то ще се изгуби сред връстниците си. Докато много рядко име, обратното, ще привлече прекалено много внимание, което не винаги е приятно.

 • Ако искате да възпитате у детето силен и упорит характер, можете да му дадете рядко и твърдо име. В този случай то ще трябва още от малко да отстоява себе си и своите интереси. Помнете, че името може само да повлияе на характера на вашето дете, но не и да го формира напълно. Най-главното е правилното възпитание.

 ?Споделете с нас, какво мислите по темата. Какви имена сте избрали?

Вижте още и ⤵️
Името пази от беди и помага в нещастието
Грешно възприемане на значението на името
Значение на имената
Традиции в избора на име

Свързани статии
Back to top button