Кога се е родил Иисус Христос

Кога точно е бил роден Иисус Христос

Кога се е родил Иисус Христос

До 1968 година Коледа в България се е празнувала на 7 януари, макар че не е била „официален” празник. И днес руснаците, румънците, сърбите и македонците празнуват Коледа на 7 януари.

Кога всъщност се е родил Иисус Христос и откъде идва разминаването в датите?

Никой не знае кога е дошъл на бял свят Иисус Христос. Ранните християни (както и арменците до днес) са празнували заедно Рождество Христово и Богоявление на 6 януари. Това е денят, когато Исус е кръстен от Св Йоан Кръстител и тогава, според гностиците, човекът Исус става Христос и Бог, понеже с кръщението в него се вплъщава Словото Божие. Ни кога точно се е родил човекът Исус – не се знае със сигурност.

Вярно е, че Благовещение, денят когато Архангелът възвестява на Дева Мария, че ще роди Син Божи, е 25 март, точно девет месеца преди 25 декември. (Така Рождество приблизително съвпада със зимното слънцестоене, а Благовещение – с пролетното равноденствие.)

Свързани статии
Бог
Бог

Рожество Христово започва да се чества на 25 декември едва през 336 година, по време на Константин Велики, императорът, който обръща Римската империя към християнството. В Рим зимното слънцестоене е било краят на празника Сатурналии (17-23 декември).

Сатурналиите които между другото са били свързани и с раздаване на подаръци, стават най-големия римски празник. През III век император Аврелиан решава да обедини различни популярни в много религиозната империя езически празници, посветени на Аполон, Атис, Ваал, Дионис, Хермес, Митра и Озирис като „Рожден ден на Непобедимото Слънце”, на 25 декември.

Астрономическият момент, в който денят започва да расте, в който светлината се ражда е най-подходящ за рожден ден на Бог. Коледната нощ приблизително съвпада с нощта на зимното слънцестоене, след което денят започва да расте. Затова светлината се ражда заедно с Исус Христос.

В Древна Гърция зимното слънцестоене е Дионисиев празник – богът е ритуално разкъсан от жени в екстаз и изяден от тях, след което се преражда като бебе. И в Египет богът спасител Озирис който е убит, се преражда в деня на зимното слънцестоене.

Но защо у нас Коледа се празнуваше на 7 януари?

Рождество Христово е на 25 декември по Юлианския календар, въведен от Юлий Цезар. Новият Грегориански календар(който е по-точен) се налага пт папа Григорий ХIII през 1582 г, първо в Италия, Испания, Португалия, Полша, Франция. В България новият календар се използва през 1916 г. Тогава Коледа се премества на 7 януари, след Нова година. Затова питката с паричката започва да се меси след точенето на баницата с късметчетата.

През 1968 г обаче е решено църковните празници у нас отново да започнат да се празнуват по стария Юлиански календар И така Рождество Христово се връща на 25 декември.

Вижте и:
Рождество Христово (Коледа)
Значение на името Христо
Малко познати факти за Коледа

Back to top button