Липсата на общуване вреди на здравето

Как лошите социални навици влияят на здравето?

Социалните навици и щастието

Лошите социални навици вървят ръка за ръка със сериозни психо и неврологични разстройства като депресия, тревожност и шизофрения, провокират склонност към насилие, опасни форми на сексуално поведение, вредна зависимост от интернет и др. От неумението да се комуникира с другите страда не само психическото, но и физическото здраве.

Липсата на общуване вреди на здравето
Липсата на общуване вреди на здравето

Изследователи от Университета в Аризона анкетирали 775 души на възраст от 18 до 91 години и измерили социалните навици, нивото на стрес, психичното и физическото здраве. Учените използвали 4 показателя: способност на емоционална поддръжка на друг човек, за споделяне на нещо лично с другите, за отпор, когато другите предявяват необосновани искания и умение да се общува с нови хора.

Оказало се, че при хората, които не разбирали как да се държат с другите, физическото състояние било по-тежко. В статия в Health Communication пише, че лошите социални контакти действат директно на здравето: лошата комуникация води до самота, а тя предизвиква силен стрес, който вреди на целия организъм.

Свързани статии

Самотата може да бъде толкова опасна, според специалистите, колкото тютюнопушенето, затлъстяването и употребата на мазна храна,съчетана със заседнал начин на живот.

При самотните хора рискът за инсулт и сърдечни заболявания е по-висок, както и заплахата за преждевременна смърт от всякакви други причини. Социалната изолация и самотата повишават вероятността от смърт с 25-30%.

Псохологът Крис Сегрин сравнява самотата с усещането, което хората изпитват, когато трябва спешно да излязат, но не могат да намерят ключовете. Ако в случая с излизането от дома е достатъчно да се открият ключовете и неприятното усещане ще изчезне, то в случая със самотата негативното усещане присъства постоянно – хората с лоши социални навици нямат “ключове” за човешките отношения

социални навици
социални навици

Те не намират това което търсят. Постоянното изнервящо търсене прераства в сериозен стрес. В някои случаи “ключовете” могат да бъдат излишни – става дума за хора, които се чувстват добре въпреки самотата.

Според психолози от Оукландския университет и в самотата може да се живее добре, ако романтичните отношения ви стресират. Как е възможно? Нека помислим: рядко има идеални двойки, които цял живот живеят безпроблемно, докато навсякъде виждаме скандали, неразбиране и проблеми. Казва се, че истинското чувство ще устои пред дребните житейски неприятности и психически конфликти. Но тук всичко зависи от конкретния характер, от свойствата на личността.

В изследването участвали 4000 души. Два пъти през една година те преминавали през тест, който показва тяхното ниво на щастие или нещастие сочи причината за това психологично състояние.

Една пета от анкетираните живяла цяла година без партньор, останалите били женени или имали постоянен партньор. Като цяло показателите за щастие се оказали същите, както и при други подобни изследвания – “отношенията “ правят човека по-щастлив.

“отношенията “ правят човека по-щастлив
“отношенията “ правят човека по-щастлив

Този показател сумира щастието на едните и се сравнява с щастието на другите. Детайлите се оказали по-интересни. Самотниците, които търсят човешка близост, макар и помрачена от скандали, действително са по-малко щастливи в сравнение с хората, които имат постоянни партньори. А пък тези, които търсят спокойни, безконфликтни отношения, били щастливи в еднаква степен, както семейните хора.

С други думи, всичко е в личностните приоритетикоето по-важно за един човек, от това той ще бъде щастлив. Ако човек изпитва силен стрес от дребните конфликти, то никаква романтика няма да го избави от това състояние – на него ще му бъде по-добре сам. Всякакви отношения ще се оценяват само като допринасящи за житейското спокойствие или нарушаващи го.

Но ако за вас е важно да чувствате някого до себе си, то тогава заради щастието е нужно да живеете заедно, дори да се карате всеки ден. Изводът е, че щастието е твърде сложен психически феномен, който не може да се свежда до едно условие, било то усещане за стабилност, кариерни успехи или любов.

Вижте още и ⤵️
Щастието се учи за 21 дни
Самотата може да подрине имунитета
6 Съвета за самотни жени

Back to top button