Мазнини на щастието

Предпазват мозъка от депресия

„Мазнини на щастието” пазят мозъка от депресия

КАК ДЕЙСТВАТ

Как точно действат омега-3 мазнините, не е извастно. Знае се , че в организма те продължават каскадата от биохимични реакции и произвеждат други вещества, които регулират образуването на съсиреци, имунния отговор, изграждането на костите, гладките мускули и др.

Още не е ясно и кои дози на омега-3 са най-ефикасни. „Вероятно нуждата от тях е между 1 и 3 гр дневно”, смята Марлийн Фрийман директор на програмата за психично здраве в университета на Аризона.

Свързани статии

МАСТНИ КИСЕЛИНИ В РИБАТА НОСЯТ ДОБРО НАСТРОЕНИЕ, ПОМАГАТ ПРИ РАЗСЕЯНОСТ И АЛКОХОЛИЗЪМ

ИМА ГИ СЪЩО В ЯДКИТЕ

Има ги в рибата, лененото семе, ядките и авокадото. Извлеци от тях се продават и като хранителни добавки, подобрители в хляба, яйцата, млечните продукти маргарина, детските и зърнените храни.

Омега-3 Мастните киселини са ценени от кардиолозите. Те защитават сърцето от възпаление и запушване на артериите, от фатална аритмия. Има доказателства, че тези полиненаситени мазнини предпазват от усложнания при диабет и успокояват възпалени стави. Сега в тях се вглеждат психиатрите. Омега-3 манините, наречени още „мазнините на щастието” , се проучват като средство за следродилна депресия. Наскоро Американската психиатрична асоциация сформира комитет, който да препоръча как точно да се прилагат омега-3 мазнините.

Мазнини на щастието
Мазнини на щастието

Омега-3 мазнините почти нямат странични ефекти. Рибата и хранителните добавки от рибено масло са доста по-ефтини от повечето предписвани лекарства.

Незаменимите мастни киселиниса важни за доброто здраве, но те не могат да се произведат в тялото . Те имат ключова роля в структурата на мозъчните клеткии на окото, особено на ретината. Жизненоважни са за мембраната на всеки неврон.

Рязката промяна в храненето през миналия век фактически променя състава на човешките тела и мозъци, твърди Хибълн. „Наводняването” на организма с храни, богати на омега-6 мазнини дава несправедливо предимство на тези молекули и им позволява да блокират навлизането на омега-3 киселините в клетките и в складовете за мазнини в цялото тяло.

Учените съпоставили консумацията на риба в света с живеещите на море и на суша, като Унгария, България и Австрия, имат най-ниска консумация на риба и най-голяма честота на самоубийства. Гражданите на Япония, Португалия, Хонг конг, Корея и Норвегия , които ядат най-много риба , имат и най-малко самоубийства. Жителите на САЩ, Канада, Италия, Австралия и Швеция са по средата и по двата показатела.Опитите в САЩ пък показали, че омега-3 мастните киселини помагат на нервните клетки да се приспособяват по-добре. Екипът на Малкълм Пийт от Шефийлд установил лачебния ефект на друга омега-3 мастна киселина – ейкозапентаеновата киселина (ЕПК). Комбинирането й с антидепресанти подобрява много по-добре настроението. Други проучвания показали ползата от омега-3 при следродилна депресия.

Вижте и:⤵️
10 начина да се отървем от излишните мазнини
Кивито топи мазнините
Лимон краставица и репички стопяват коремните мазнини

Back to top button