Недостатъчния сън е враг на стройната фигура

Недостигът на сън застрашава здравето

Недостигът на сън застрашава здравето

За много хора 8-часовият пълноценен сън изглежда като почти невъзможен разкош. Но все повече доказателства показват, че в краткосрочна перспектива недоспиването може да прокара пътя към натрупване на излишни килограми и други негативни метаболитни последствия

Недостигът на сън застрашава здравето
Недостигът на сън застрашава здравето

Американски и британски учени провели многобройни изследвания за метаболитното здраве в светлината на връзката между дефицита на сън и затлъстяването.

В едно изследване, представено на националната среща на Ендокринното дружество в Сан Диего, Калифорния, учените предположили, че съкращаването на необходимия сън само с 30 минути, може да повиши риска от затлъстяване и диабет.

По данни от изследване, проведено в Клиничния ресурсен център на Чикагския университет, недостигът на сън понижава с 30% способността на мастните клетки да се справят с инсулина.

Изследване на Университета в Колорадо с участието на 225 човека показало, че тези, които спели само по 4 часа 5 нощи подред, увеличили теглото си с 1 килограм повече, в сравнение с тези, които прекарвали в сън около 10 часа в денонощието в продължение на 1 седмица.

При възрастните, спящи 4 часа в денонощието, в сравнение със спящите по 10 часа, се повишава чувството на глад, апетитът към калорични продукти, съдържащи много въглехидрати, се повишава.

Разбира се, лошият сън не е единствения фактор за натрупване на излишни килограми, има и други причини, в това число генетиката, състоянието на здравето, менюто, стреса, физическите натоварвания. Но доказателствата са неопровержими: когато сънят е малко, теглото се увеличава с ускорени темпове.

Недоспиването предизвиква многобройни изменения в организма, които се отразяват на фигурата.

Недостатъчния сън е враг на стройната фигура
Недостатъчния сън е враг на стройната фигура

Липсата на достатъчно сън води до умора и по-малка физическа активност.

Когато хората страдат от липса на достатъчен нощен отдих, те правят лош избор на храна и по-често ядат повече, отколкото са реалните им нужди.

Недостигът на сън разрушава мастните клетки, което може да доведе до развитие на диабет от втори тип.

Лишаването от сън активизира неголяма част от хипоталамуса, област в мозъка, която също участва в регулацията на апетита.

Доказано е, че продължителността на съня влияе на хормоните. Когато вие сте изтощен, хормоните започват да „играят“ , повишавайки нивото на хормона грелин, който съобщава за чувството за глад, снижавайки равнището на лептина, сигнализиращ за насищане.

Има и други хормони, участващи в регулирането на храненето, на които дефицитът на сън може да повлияе.

Учените в последните години изучават ендоканабиноидите, които се повишават във втората половина на деня при хората, страдащи от безсъние. Тези хормони допринасят за яденето за удоволствие, известно като „хедонистично хранене“.

Недостатъчния сън понижава способността на мастните клетки да реагират както трябва на хормона инсулин, който има решаващо значение за регулиране на натрупването и използването на енергия.

Инсулинът допринася за освобождаване на лептин, поради това ако вашите мастни клетки са по-малко чувствителни към инсулин, организмът ще произвежда по-малко лептин, което е свързано с по-голяма употреба на храна и увеличение на теглото.

Освен всичко друго, недостигът на сън може да доведе до загуба на мускулна маса и натрупване на мазнини. Повишеното ниво на кортизол стимулира организма за натрупване на мазнини и той става по-склонен да използва други меки тъкани, такива като мускулите, в качеството на енергия.

Една от причините, поради които вие можете да натрупате излишни килограми, поради недостиг на сън, се състои в това, че вашето тяло минава в режим на оцеляване. Безсънието може да измами тялото принуждавайки го да мисли, че е в опасност. Вашият метаболизъм се забавя, тъй като тялото се опитва да съхрани своите ресурси. Така че сега вие имате още една причина да се наспивате хубаво през нощта. 

Не пропускайте да видите и ⤵️
Недостигът на сън водел до нездравословно хранене
Безсънието отключва автоимунните болести
10 ефективни рецепти при безсъние
Кажете край на безсънието

Back to top button