Полезни съвети в кухнята

Няколко съвета, които може да приложите в кухнята си

Предлагаме ви няколко супер полезни съвети в кухнята

Избягвайте да слагате в хладилника продукти с остра миризма ( риба, лук, пъпеш ). Ако е необходимо да сторите това , не ги оставяйте в отделението, където се намират мляко, масло, сметана, яйца.


За да не изсъхва в хладилника свареното месо, увийте го във фолио. Салатата, пресният лук и репите се запазват свежи, ако ги сложите в найлонов плик.


За да запазят цветята по-дълго време свежестта си, отрязвайте стъблата им с остър нож, а не с ножица,при което последните се притискат и не могат да поглъщат вода. С ножа направете косо дълъг разрез. По такъв начин по-голяма площ е в допир с водата.

cooking
Полезни съвети в кухнята

Щипка захар, пусната в тенджерата, в която варите зеленчуци, подобрява техния вкус.


Една лъжичка захар и малко оцет заменят бялото вино за соса или ястието.


За да нарежете сиренето на тънки филийки, без да се натроши, нагрейте предварително ножа.


Пържолите, шницелите, котлетите стават особено вкусни, ако ги намажете с горчица 1-2 часа, преди да ги пържите.


Хряна ще настържете много лесно, ако го оставите през нощта в студена вода.


При пържене нагрейте предварително тигана, поръсете щипка сол и тогава сложете мазнината.Така ще избегнете пръскането и ще изразходвате по-малко мазнина.


Лукът и корените за супа, прибавени към месото при варене или задушаване, подпомагат по-бързото му увиране и подобряват вкусът му.


Багрилните, вкусовите и ароматичните вещества на различните хранителни продукти се извличат най-добре от съответствуващата на дадения продукт мазнина. Олиото например извлича по-добре тези вещества от зеленчуците, докато при варивата те се извличат еднакво както с олио, така и с мас.


Когато приготвяте месни и зеленчукови супи, съобразявайте времето, необходимо за сваряването на всеки продукт поотделно, и съобразно с това го прибавяйте към другите. Така например говеждото месо увира за 2-3 часа. Прясното зеле за 40-50 минути, макаронените изделия за 20-25 минути.

Полезни съвети в кухнята
Полезни съвети в кухнята

За да отстраните по-лесно мириса на риба от тигана, тавичката или тенджерката, изтрийте ги с употребен влажен китайски чай.


Солта не се разтваря в олио. Ето защо при приготовляване на маринати за салати, солта се разтваря в оцета и после се прибавя олиото.


Твърде солена шунка се изкисва известно време в прясно мляко.


Срязана наполовина глава лук се запазва по-дълго прясна, когато се постави със срязаната плоскост върху поръсена със сол порцеланова чиния.


Когато фурната пече много силно от долната част, поръсете дъното й със ситно накълцана морска сол, поставете тавичката върху солта или, ако ползвате скара – върху скарата.


Ако искате да имате през новогодишните празници във вазата зелени или цветни клонки, през ноември отрежете клонки от дрян, люляк, даже от плодови дръвчета и ги сложете във ваза с хладка вода. Учудващо е наистина, но клонките разцъфтяват.


Заквасената сметана лесно се разбива на каймак, като й прибавим щипка сода бикарбонат.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Кухня според зодиака
Съвети за кухнята
Хитринки за чиста кухня
Да прогоним бактериите от кухнята

Back to top button